SINDIT OLI EESTI LIPU 140. AASTAPÄEVAL KOGU PÄEVA ROHKEMGI KUI SINDIS

Fotogalerii

Eesti lipu 140. aastapäeva tähistamine Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard

4. juuni ennelõunal teadvustas Sindi gümnaasiumi 6. klassi õpilane Sten Eric Hansen Tre Raadio Pärnu stuudios meie lipu olemust ja jagas üldteavet. Üleriigilistes raadiojaamades kõlas erinevates saadetes Sindi või Sindi gümnaasiumi nimi ja õpetaja Eneli Arusaare õpilased osalesid ka Pärnus tähtpäeva pidustusel.

„Terve minu teine a klass oli Pärnu Iseseisvuse väljakul. Meie kava jutustas sellest „Millest räägib minuga Eesti lipp?” Lapsed ise kirjutasid ja panime koos kava kokku. Olen nende üle väga rõõmus. Kogu mu teine a oli ka õhtul Sindis toimunud rongkäigus kohal,” rääkis Arusaar rõõmust säravatel silmadel.

Sindi gümnaasiumi 2. a Eesti lipu 140. aastapäeva tähistamisel Pärnus Iseseisvuse väljakul. Foto erakogust

Eesti lipu seltsi Sindi osakonna toimekas toimkond on tilluke, aga haarab endaga kaasa tulema koduse kogukonna seda osa, kellele on tähtis ja armas meie sinimustvalge lipp. Oluline partner on olnud Sindi gümnaasium ja lasteaed, samuti muusikakool, ilma nendeta ja arvuka noorte osaluseta olnuks lipu päevade, aga ka riigi sünnipäevade tähistamised kahvatud.

Noored innustavad täiskasvanuidki. Nii pikeneb seltsi heade toetajate nimestik veelgi pikemaks: Sindi laulukoor on seltsi ettevõtmisi saatnud aegade algusest. Oluline on Tori vallaametnike, kultuurikeskuse ja seltsimaja toetus. Kristel Reinsalu isik pole märgatav üksnes laulukoori ees dirigeerides vaid ka seltsimaja innukas abis kõigega, mida lipu päeva tähistamine nõuab.

järelkasvav osa, et kestaks kestvus

Silma jäi sümboolses tähenduses väärtuslik kogemus. Seltsi Sindi osakonna liputoimkond koostati nõnda, et kuldsete narmastega esinduslippu kandis seltsi liige, kuid Marko Šorinit assisteerisid kooliõpilased – järelkasvav osa, et kestaks kestvus!

Rein Vendla noorte puhkpilliorkester sammus aegsasti enne pidulikku hetke koolimaja esise väljaku murule ja mängis kogunevale rahvale meeleolukaid meloodiaid.

Šal-lal-laa, Tammiste Naiskoor ja Sindi Gümnaasiumi noored mehed laulsid ühendkoorina „Eesti lippu”. Tervitas Tori vallavanem Lauri Luur. Alati püüab Sindit külastada lipu seltsi juhatuse esimees Jüri Trei, kes seekord tänas tänukirjaga Asko Arut panuse eest lipu seltsi tegevuse toetamisel. Asko Aru oli üks neist, kes seisis noortega ühises lipuriviski.

Lauri Luur, Tori vallavanem, Eesti lipu 140. aastapäeva tähistamise rongkäisgus Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Läbi linna kulgenud rongkäiguga ühines taas enamik kohalviibinuid. Rivistust ja rongkäiku korraldas seltsi liige Chätlyn Parts. Koolimaja õuel toimunud kontsertkava oli publikuhinnangul õnnestunult kokku seatud. Kava läbisid Arusaare näiterühma laste sõnalised etteasted.

Heidi Vellend vahendas ühismeedias oma muljeid kuuldust ja nähtust: „Torupill ja viiul kõlavad imehästi kokku – on nad ju eestlaste vanimad rahvapillid kandle kõrval ja kunagi oli aeg, kus lausa igas külas oli nende pillide valdajaid.”

kaks soovi: rääkida üksteisele eesti lugusid ja palve, et igaüks meist võtaks omale eesmärgiks ühineda mõne koori, laulu, pillimängu või näiterühmaga

Sindi gümnaasiumi direktor Katrin Kohjus meenutas 24.veebruari kohtumist sinimustvalgete lippude all samas koolihoone juures. Tal oli kaks soovi: rääkida üksteisele eesti lugusid ja palve, et igaüks meist võtaks omale eesmärgiks ühineda mõne koori, laulu, pillimängu või näiterühmaga.

„Meie asi on hoida ja arendada eesti kultuuri. Mul on hea meel, et Sindi gümnaasiumis tegutsevad mudilaskoor, poistekoor ja segakoor ning rahvatantsurühmad ja näiteringid,” tundis direktor head meelt. „Mina olen andnud lubaduse osaleda meie kooli neidudest ja naisõpetajatest koosneva naiskoori tegevuses ja pürgida järgmisel aastal suurele üldlaulupeole. Kas sinul on koor, pillimängu või näiterühm, millega tegutsed?” Kohju soovis, et hoiaksime Eesti lippu kõrgel” „See on meie au ja kohus kanda, et seda aja möödudes saaksid au ja kohusetundega kanda meie lapsed!”

Sten Eric Hansen. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Sten Eric Hansen: „Sinine hüüab meile: Jää iseendaks, ole ustav oma rahvale ja tööle, et sindki usaldataks. Sinine on kokkukuuluvuse ja sõpruse märk. Must meenutab eesti rahva sünget minevikku, kodumaa musta mulda, luuletustes on musta peetud armastuse sümboliks. Valge väljendab lootust ja ausust. Valge sümboliseerib meie rahva püüdeid hariduse poole. Samuti Eesti kaskede valget koort, talvist valget lund ja suviseid valgeid öid.

Lipu päeva kõige magusam osa saabus siis, kui esinejad paluti jäätise kioski järjekorda ja kõigile kohalviibinutele pakuti marjakooki. Arve tasus vallavalitsus ja sööjatel ei tulnud sentigi välja käia.

Samal teemal:

MÄLESTATI ESIMESE SINIMUSTVALGE LIPU ÕMBLEJAT

EESTI LIPU 140. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Share via
Copy link
Powered by Social Snap