EESTI LIPU 140. AASTAPÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

Fotogalerii

Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevatoimetaja

Eesti lipu 140. aastapäeva ennelõunal algusega kell 10:40* räägib Tre Raadio Pärnu stuudios Sindi gümnaasiumi 6. klassi õpilane Sten Eric Hansen kõigest, mis toimub 4. juunil Sindis tähistataval sinimustvalge lipu sünnipäeval, aga ka meie lipust üldiselt.

Aasta tagasi kahetsusväärsel põhjusel avaldamata jäänud pildigalerii Eesti lipu 139. sünnipäeva tähistamisest Sindis. Fotod: Urmas Saard / Külauudised

Sten on hea näide ühes paljude teiste oma nooremate ja vanemate õpilastega Sindi gümnaasiumi lipuviljelise kasvatuse tulemustest. Ta on esimesest klassist saadik kasvanud sinimustvalges mõistmises. Sten on eeskuju andev ka oma igapäevastes õpingutes. Sellest tunnistab kutse Pärnumaa parimate õpilaste vastuvõtule Estonia konverentsi saali, kuhu ta tõttab otseteed pärast raadiomajast väljumist.

Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakond on heas koostöös Sindi gümnaasiumiga korraldanud alates 2015. aastast oma kodulinnas sinimustvalge lipu sünnipäeva tähistamist kõigile avatud paraadi ja meelelahutusliku kavaga. Traditsiooniga jätkatakse teisipäeva õhtupoolikul. Kella kuueks rivistuvad peamiselt koolinoored kandelippudega ühisele joonele Seljamaa monumendi kõrvale. Esikohale paremal tiival asetub taas lipu seltsi Sindi osakonna kuldsete narmastega pidulik lipp, mida hoiab jälle seltsi kauane liige Marko Šorin.

Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Päevale lisab pidulikust Rein Vendla dirigeeritava Pärnu Noorte Puhkpilliorkestri mürtsumine. Võimsalt kõlab „Eesti lipp”, mida laulavad ühiselt Šal-lal-laa, Tammiste Naiskoor, Sindi Gümnaasiumi noored mehed (5- 9 kl) ja juhendavad Jelena Kuvšinova, Ester Murrand, Kristel Reinsalu, Kerttu Liisa Sepp.

Tervitussõna ütleb Tori vallavanem Lauri Luur. „Maailmas on palju erinevaid lippe ja igaühel ka oma lugu rääkida, kuid minu arvates on Eesti lipp üks ilusamaid. Lihtne ja põhjamaiste kargete toonidega ning väga põneva ajalooga, milles on aegu kui tuli uhkelt mastis lehvida ja aegu kui tuli põranda alust kaunistada. See lugu ühes värvitoonidega paneb südame alati kiiremini tuksuma,” mõtiskleb vallavanem.

Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Kogu pidupäeva stsenaariumi kokkuseadja, õpetaja ja lipu seltsi liige, Eneli Arusaar selgitab, et lipp on eelkõige sümbol, mis väljendab värvide kaudu meie maa ajalugu, loodust, väärtusi ja aateid. Nagu oleme paljudel aastatel harjunud, esinevad taas sõnaliste etteastetega Arusaare näiterühma lapsed.

Veel kaiguvad koolimaja esisel tseremooniaväljakul kaks isamaalist laulu Sindi Laulukoori esituses – „Õrn ööbik” ja “Ilus on ikkagi isamaa pale”.

Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Järgnevalt minnakse kõigi kokkutulnutega ühisele rongkäigule, mida korraldab ja suunab Chätlyn Parts. Rongkäik kordab sama teekonda, mis oli ka tänavu Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamisel: Pärnu mnt, Jaama ja Kooli tänavad. Marssimine lõpeb gümnaasiumi hoovil, kus hea ja paremaga kostitab pidupäevalisi Tori vallavalitsus.

Samas toimub kontsert. Sõnaliste esituste vahele tuleb rahvatantsijate tervitus Malle Ormilaani juhendamisel. Sõna saab ka Sindi gümnaasiumi direktor Katrin Kohjus. “Sinimustvalge” tantsu esitavad nelja-viie-aastased Sindi lasteaia sõbrad, keda juhendavad Karolin Übner ja Helen Lehtmets. Lasteaialt tuleb veelgi etteasteid. Aga näeb ja kuuleb ka Sindi gümnaasiumi poistekoori. Koolimaja õue varjavate hoonete seintelt kostavad vastu “Poisid ritta” ja “Poiste laul”.

Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alati osaleb Sindi muusikakool. Nii nüüdki. Mängib Mathilda mitt viiulil. Kuuleme, et Eesti keel on torupillikeel. Tasa läheb eesti keel torupilliteele, muutub käokukkumise keeleks, tõuseb torupillitaevasse, sõuab torupillipilvel ja läheb õhtul koos torupillipäikesega looja. Ebe-Triin Reinsalu ja Karolin Übner mängivad torupillidel, juhendaja on Karolin Übner.

* Tori Valla Teatajas märgitud kellaaeg 11:08 on nüüdseks muudetud ja õige aeg on 10:40

Samal teemal:

EESTI LIPUGA SEOSTUB KÄESOLEVAL AASTAL MITMEID ÜMMARGUSI TÄHTPÄEVI

EESTI LIPU 140. AASTAPÄEVA FOTONÄITUS “MINU SINIMUSTVALGE 140”

EESTI LIPU HÄLL OTEPÄÄ TÄHISTAB LIPU 140. AASTAPÄEVA

Share via
Copy link
Powered by Social Snap