NÄHTAMATUD LOOMAD: VALI PUURIVABAD PÜHADEMUNAD

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad, mis seisab kanade puurispidamise keelustamise eest Eestis, teeb sõbraliku pühade-eelse meeldetuletuse jälgida ostukorvi sattuvate munade päritolu ja jätta puurikanade munad ostmata.

Lähenemas on lihavõttepühad, mis on aasta suurim munatarbimise periood. Eestlaste jaoks seostuvad need pühad ikka munade värvimise, koksimise ja erineval kujul söömisega.

Nähtamatud Loomad kutsub üles eelistama puurivabade kanade mune ja annab väikse nõuande, kuidas poes seda õiget valikut langetada.

mida suurem number vahemikus 0-3, seda julmem päritolu


„Ärge lähtuge kunagi pakendist, sest seal kirjas olevad sõnumid ei pruugi üldse tõesed olla. Õige munatootmisviisi teada saamiseks avage karp ja vaadake korraks munal olevat templit,“ selgitab Nähtamatute Loomade tegevjuht Kristina Mering, „Templi esimene number viitab tootmisviisile ja mida suurem number vahemikus 0-3, seda julmem päritolu. See tähendab, et kui me ei soovi toetada kanade puurispidamist, siis me väldime numbriga 3 tähistatud munade ostukorvi sattumist,“ täpsustab ta.

2023. a Norstati poolt läbi viidud küsitluse kohaselt ei toeta 78% Eesti elanikkonnast kanade puurispidamist. Vabapidamissüsteemides peetavate kanade mune on oluline eelistada seetõttu, et puurides on kanade elutingimused äärmiselt halvad. Nad elavad mitmekümnekesi ühes puuris. Ühe linnu elamisruum on umbes A4-paberi suurune pind. See tähendab, et nad ei saa piisavalt liikuda, neil pole võimalik isegi oma tiibu välja sirutada ega tegeleda mistahes loomuomase tegevusega. Kanad on vaevatud ja tohutus stressis.

„Seda on oluline helgete kevadpühade eel meeles pidada. Kui me ei taha, et kanad kannataks, siis ärme toeta munatootmisviisi, mis eeldab nende puurispidamist. Õnneks on pea kõikides poodides võimalik teadliku tarbijana teha parem valik,“ ütleb Mering.

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad esitas selle aasta alguses Riigikogule läbi aegade suurima allkirjade arvuga loomade heaolu puudutava petitsiooni kanade puurispidamise keelustamiseks. Algatus on sel kevadel Riigikogu maaelukomisjonis ja Regionaalministeeriumis arutlusel. Maaelukomisjon on lubanud menetlemise lõpetada hiljemalt jaanipäevaks ja anda seejärel ühiskonnale teada, millise seisukohani nad jõudsid.

Liitu üleskutsega “Minu pühademuna on puurivaba” – bit.ly/puurivabadpühademunad

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

LOOMADE KAITSEKS POLE EESTIS VAREM NII PALJU ALLKIRJU KOGUTUD