AIVAR ARAK JA RAHVAKANNEL TARTU FOLGIKLUBIS

Rahvakandle mängumees Aivar Arak. Foto: Timö Väänanen

Neljapäeval, 28. märtsil algusega 19:00 esineb Tartu Ülikooli muusikaosakonnas rahvakandle mängumees Aivar Arak. Temaga vestleb Ants Johanson. Folgiklubi toetab Tartu linn.

Külla tuleb rahvapillimees, kes hakkas pilli mängima ajal, kui Eestis ei olnud olemas professionaalset pärimusmuusikaõpet.

“Olen lihtne pillimees – kandlemängija. Lapsepõlvekodus oli ikka kuulda pillimängu, isa viiulil ja sugulased kandlel ning lõõtspillil. Kannel aga hakkas rohkem hinge külge kinni. Ja kui siis ükskord omale rahvakandle sain, võtsin ta sülle niimoodi, kuidas mulle mugav tundus. Sugulane mängis katmistehnikas, kõrgemad noodid enda poole. Mina vastupidi. Tuli välja, et niimoodi saab mängida küll,” selgitab Arak.

„Mängin kannelt 1977. aastast, Osvald Rossmanni valmistatud pillil. Kõrgkooliõpingute ajal Tartus mängisin noortemaja rahvapilliansamblis „Kannel“, pärast lõpetamist Mahtra Talurahvamuuseumis.

1982. aasta vabariiklikul rahvapillimeeste võistumängimisel õnnestus pälvida laureaadi tiitel. Hilisematel võistumängimistel olen mõned korrad seda tiitlit ka kaitsnud. Praegu tegutsen nii solistina kui ka Juuru rahvapilliansamblis.”

Tema rahvamuusikahuvi sai alguse isalt, nüüd on Arak ise see isa, kellelt huvi kandunud poeg Martinile. „Meil on õnnestunud esinemas käia ka kolm põlvkonda koos.”

KU päevatoimetaja