24. VEEBRUARI HOMMIK SINDIS SINIMUSTVALGES LAINETUSES

Fotogalerii ja videoülevaade

Eesti Vabariigi 106. aastapäeva tähistamine Sindis. Rongkäiguks valmistumine.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter

Tänast hommikut ilmestasid Sindi Gümnaasiumi esisel lipu- ja tseremooniaväljakul kümned sinimustvalged kandelipud ja arvestatav hulk silmapaare, kes jälgisid uudishimuliku põnevusega Eesti Vabariigi 106. aastapäeva tähistamist.

Täpselt kell kaheksa asus Sindi Gümnaasiumi direktor Katrin Kohjus väntama lipuheiskamise ajamit. Lipu tõusmist saatis Eesti hümn, mida mängis Pärnu Noorte Puhkpilliorkester ja laulis Sindi Laulukoor. Tagasihoidlikumalt laulis valdavalt kogu rahvas kaasa, vähemalt oma südames.

Sõnavõttudega tervitavad kohalviibijaid Tori vallavanem Lauri Luur ja koolijuht Katrin Kohjus. „Kui ma tänast pidulikku sündmust kooli vanematele klassidele tutvustasin ja rääkisin, kui oluline see on meie vaba riigi püsimisel, ütles mulle üks neiu, et ma juba elan vabas riigis – miks ma pean varakult tõusma ja Eesti riigi sünnipäeva tulema tähistama. Mulle läks see ütlus hinge.” Sellest tegi direktor järelduse, et midagi on noortele õpetamata jäänud.

Sinimustvalgest lipust sai ta teadlikuks alles kaheksakümnendate lõpus

Direktori nooruses tema peres sinimustvalgest ja vabast Eestist ei kõneldud. „Ma ei teadnud sinimustvalgest lipust midagi. Minu ajalooõpetaja oli kooli parteikomitee esimees ja ta jättis õpetades selle osa vahele.” Sinimustvalgest lipust sai ta teadlikuks alles kaheksakümnendate lõpus, kui neid julgemalt välja tooma hakati. „Siis oli mu isa see, kellega koos osalesin Balti ketis. Minu abikaasa käis augustis 1991 Tallinna Teletorni juures, kui taasiseseisvunud Eesti juhid rahvast sinna appi kutsusid.”

Eesti Vabariigi 106. aastapäeva tähistamine Sindis. Video: Urmas Saard / Külauudised

Kohjus ise on osalenud laulukooride koosseisus kõigil vaba Eesti üldlaulupidudel ja koolinoorte laulupidudel laste- ja mudilaskooride saatjana. „See on olnud minu väike panus eesti kultuuri ja riigi säilimisse.” Ta lubab anda edaspidigi oma panuse laulupidude tava jätkamisele. „Ja mitte ainult oma osaluse, vaid laste ja noortekooride, rahvatantsurühmade, pillikooride, aga ka näiteringide tegevuse toetamisele ja õhutamisele.” Kohjus palub kõigil võtta eesmärgiks ühinemise mõne koori-, laulu-, pillimängu või näiterühmaga.

Aga kõnepidajal on veel üks soov: „Rääkige üksteisele lugusid – meie eesti lugusid. Paluge vanavanematel, naabritädidel ja teistel rääkida, mida nemad mäletavad Eesti taasiseseisvumise aastatest. Me peame seda teadma ja mäletama. See teeb meid tugevaks. Ja siis ei küsi meie lapsed meie käest miks me peame 24. veebruari hommikul kooli juurde tulema lippu heiskama, sest nad teavad, et see on meie au ja kohus.”

“Meile on antud hoida meie väikene maa”

Sindi Gümnaasiumi õpilased ja Sindi lasteaia mudilased esinesid kavaga “Meile on antud hoida meie väikene maa”. Esinejad koondusid ridamisi Julius Friedirch Seljamaa monumendi ette. Tundes kindlalt seljatagust tõelise isamaalise riigimehe alalises kohalolus tõid Eneli Arusaare noored sõnaseadjad esile tuumakaid mõtteteri. – „Elan imeilusalt maal. Maal, mille minevik, olevik ja tulevik olen mina.” – „Ma usun, et parem Eesti saab alguse minust ja sinust.” – „Küünlakuu kinnitab usku olla ja jääda…” Braian Kulp luges Lydia Koidula luuletust „Ema süda”, mis pälvis noorte etluskonkursil “Koidulauliku valgel” vanemas vanuserühmas kolmanda koha.

Marlen Reimanni juhendamisel tantsisid lasteaia mudilased Eesti rahvatantsu „Kaera-Jaan”, mis pani väljakule kogunenud rahvahulga elavalt kaasa elama. Sama kaasakiskuva etteaste tegid ka kooli vilistlane Chätlyn Parts ja õpilane Lisette Kivimägi tantsuga „Eesti muld ja Eesti süda”.

Õpetaja Eneli Arusaar Ukraina perega. Kõik on rahul ja rõõmsad – Eesti Vabariigi 106. aastapäeva tähistamine Sindis pole veel päriselt lõppenud.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Meelelahutusliku kava lõppedes kutsus Arusaar kõiki ühinema rongkäiguga, mida korraldasid Chätlyn Parts ja Kaisa Hartwich. Rivi ette seati MTÜ Eesti Lipu Seltsi Sindi osakonna liputoimkond. Kohe nende järel asus oma kohale lipu seltsi kauane partner Kaitseliidu Pärnumaa maleva esindus. Seejärel loendamatu hulk lippureid sinimustvalgetega. Lipu seltsil on häid koostööpartnereid rohkemgi. Ka käesoleval korral ühines hulk Raeküla kogukonna liikmeid Sindis toimunud pidupäevaga. Vähe sellest, nendega tulid ühes ka välisriigi külalised. Alati on kohal Sindi Lasteaed oma lipuga. Oluline partner on lipu seltsile rahvuslike tähtpäevade tähistamisel Sindi Laulukoor ja Pärnu Noorte Puhkpilliorkester.

Ürituse heaks kordaminekuks panid õla alla Tori Valla Kultuurikeskus ja Sindi Seltsimaja. Nemad kostitasid pidupäevalisi koolihoone pikas koridoris.

Samal teemal:

SINDI GÜMNAASIUM VALMISTUB EESTI VABARIIGI 106. AASTAPÄEVA HOMMIKUKS

24. VEEBRUARI HOMMIK ALGAB SINDIS LIPPUDERIVISTUSE JA ÜHISE LIPUHEISKAMISEGA