MAAJA VALIT: TEEN TÖÖD MIDA ARMASTAN

Usutlus, videoklipp ja fotod

Maaja Valit. Foto: Silver Köster

Urmas Saard, reporter

Maaja Valit praktiseerib juba neljandat aastat füsioteraapilist massaaži. Kohtume temaga vestluseks nii massaažist kui ka tervisest üldisemalt Pärnu kesklinnas asuvas salongis, kus on piisavalt ruumi, õhku ja meeldivalt mõjuvat eluenergiat.

Maaja massaaž. Video: Urmas Saard / Külauudised

Lähemal tutvumisel on hea teada, millega oled varem enne tõsisemat kokkupuudet massaažiga tegelenud: mida õppinud ja mis vallas tööd teinud, leiba teeninud?

Maaja Valit: Olen õppinud hotelli teenindust ja töötanud sellel alal Pärnus erinevates hotellides ja restoranides.

Mis sai peamiseks põhjuseks elukutse vahetamisel ja ärgitas oma ettevõtlust looma?

Sain ise palju vaimseid taipamisi ja kogemusi, mille järel huvi inimese vastu aina kasvas

Maaja Valit: Aastatel 2017-2018 tundsin sügavat sisetunnet ja alustasin homöpaatia kolme aastast õppimist iseenda jaoks, mille järel sain aru, et minu teekond holistilises vallas alles algab. Sain ise palju vaimseid taipamisi ja kogemusi, mille järel huvi inimese vastu aina kasvas. Sellest järgmine koolitus oli refleksoloogia, klassikaline massaaž ja selle järel suur huvi Hiina meditsiini vastu, sest inimene on üks terviklik süsteem. „Terves kehas terve vaim.“

Maaja Valit massaaži tegemas. Foto: Silver Köster

Mullu kevadel võis lugeda Postimehe sisuturunduse rubriigist mõtlemapanevalt, et inimese tervisega päevast päeva tegelevalt massöörilt riiklikul tasandil kutsetunnistust ei nõuta. Eestis puudub riiklik regulatsioon ja siis ei ole valdaval enamusel turul tegutsevatel massööridel ka vastavat ettevalmistust. Kuidas oled ise omandanud vajalikud teadmised ning oskused, et inimesed võivad usaldada oma keha sinu kätte?

Maaja Valit: Olen õppinud Eesti Massaaži koolis klassikalist massaaži ja juurdegi õppinud erinevaid massaaži tehnikaid. Hiina meditsiini olen kolm aastat õppinud Dr Rene Bürkland käe all. Selle kolme aastaga olen kirjutanud väga palju referaate, läbinud erinevaid teadmiste kontrolle, muidu ei pääsegi järgmisele ainele. Estis kahjuks ei teostata piisavalt kontrolli ja seeläbi võivad teenust pakkuda inimesed, kes ei ole koolis käinudki vaid on massaaži tegemist õppinud näiteks kellegi käe all, teatmata ise inimese anatoomiat ja füsioloogiat.

Interneti lehekülgedelt võib otsides ja juhuslikel märkamistel sattuda kümnetele ja sadadele massaažiteenust osutavatele nimedele, mõnikord ka anonüümsuse taha peituvatele pakkujatele. Mida soovitad, et massaažiteenust otsivad inimesed leiaksid üles oma kutset ja kutsumust hästi valdavad massöörid-terapeudid?

Massaaž jalgadele. Foto: Silver Köster

Maaja Valit: Võiks teenuse pakkuja kohta tausta uurida, küsida sõprade arvamust. Kui oled salongis või teraapia toas, siis usalda sisetunnet, lõhna taju jne. Selline info võib samuti rääkida inimese kohta palju.

Saan aru, et armastad tulihingeliselt Hiina teraapiat ja oled pidevas täiendõppes kuni sellega tegeled. Kui kaua oled juba õppinud Hiina teraapiat ja millises koolis? Miks just selline valik?

Hiina meditsiin on üks osa minu elust

Maaja Valit: Ma ei ütleks, et armastan Hiina teraapiat tulihingeliselt. Hiina meditsiin on üks osa minu elust ja pakkunud uusi teadmisi ja täiendanud minu eelmisi teadmisi päris palju. Olen Hiina meditsiini õppinud kolm aastat Tervise Alkeemia keskuses. Dr Rene Bürkland on ise Hiinas Hiina meditsiini õppinud. Mulle tundub ainuõige koht seda 5000 aasta vanust teadmiste kogumikku omandada.

Millised on praeguseks sinu teadmised Bürklandi juures õppides? Millist väärtust saad nüüd pakkuda inimestele läbi oma uute teadmiste?

Maaja Valit: Olen õppinud Hiina meditsiini terapeudiõppe programmi kolm aastat. Selle aja sisse jäävad baasteooria, diagnostika alused, akupressuuri/akupunktuuri loengud. Läbi nende teadmiste soovin inimesi aidata, et nad leiaksid õige tee tervise juurde tagasi, sellel teekonnal annan inimesele „õnge, et ta kala saaks ise püüda“.

Milliseks eeskujuks on sulle Bürgland?

Maaja Valit: Rene on inimene, kes suudab rahulikult oodata, kuni inimesed on valmis teda uuesti kuulama. Temast õhkub rahu ja tasakaalu. See on aastate pikkune praktika ja teadmiste kogumik, mida ta jagab neile, kes teda kuulavad ja on valmis oma elu muutma.

Massaaž seljale. Foto: Silver Köster

Millised on sinu poolt pakutavad teenused Hiina teraapias, millised massaažiliigid?

Maaja Valit: Klassikaline massaaž, süvalihaste massaaž, erinevad lõõgastavad massaažid. Näiteks aroomi massaaž, Ayurveda kogu keha õlimassaaž, laavakivimassaaž, mõnus pea massaaž koos Doterra õlidega, lastemassaaž, moksateraapia, alaselja-neeru massaaž, lõõgastav jalatalla massaaž, kuputeraapia, näomaskid koos näomassaažiga, refleksoloogia, Tai jalamassaaž, Hiina meditsiiniline teraapia.

Kuidas massöör ise lõõgastub kurnavast füüsilisest tööst, puhkab ja taastab energiat?

teen sporti ja käin regulaarselt jõusaalis

Maaja Valit: Mulle meeldib looduses viibida eriti metsas, teen sporti ja käin regulaarselt jõusaalis koos personaal treeneriga. Mulle meeldivad ka vaimsed praktikad: meditatsioonid, Kria Hata jooga. Ma naudin ka ise massaaži, eriti meeldib mulle laavakivimassaaž, see massaaž on lõõgastav massaažirituaal.

Kas mõne patsiendiga kohtudes kaotad oma energiat oluliselt rohkem võrdluses teistega?

Massaaž peale. Foto: Silver Köster

Maaja Valit: Me oleme energiaväljad ja mõne inimese energia sobib nii mulle, kui ka kliendile rohkem, mõne inimese oma aga mitte.

Maaja, kui lubad veidi isiklikemat laadi küsimusi, siis milline inimene oled sa naisena, abikaasana, emana, klienditeenindajana, firma juhina?

Maaja Valit: Ma arvan, et olen empaatiline inimene, suure südamega ja hoolin enda ümber inimestest. Mulle läheb palju korda, mõnikord olen ka ülemõtleja ja liialt analüüsiv. Minu kohta kliendid räägivad omavahel, et olen „armas ja hooliv“. Ma soovin, et iga inimene, kes on usaldanud ennast minu kätesse, tunneks ennast minu juures turvaliselt ja hästi. Firma juhina olen ma konkreetne ja asjalik, minu seljataga seisab väga hea raamatupidaja, kes hoolitseb selle eest, et minu ettevõtel läheks hästi. Sest ise ei jõua kõigega tegeleda.

Mis paneb sinu hinge helisema, et kanda seda nähtavalt lõputut sära ja rõõmu, mis sinust välja kiirgab? Mis on sinu lemmikhobid? Mis on sinu elu õnne ja edu võti?

Maaja Valit jõuluajas. Foto: Viktoria Reiman

Maaja Valit: Mulle sobib tasakaal keha ja vaimu vahel, seda aitavad saavutada vaimsed ja füüsilised tegemised. Minu edukuse võti on edasipüüdlikus, uudishimu ja mitte alla andmine. Toredast eestlase põikpäisusest on vahel abi olnud. Saan julgelt öelda, et teen tööd mida armastan ja see energia kiirgab minust väljapoole ja seda tunnevad ka minu kliendid.

Tänan, Maaja, huvitava ja sisuka vestluse eest ja head algavat jõuluaega!