MILLINE OLI TALVEKUU ILM?

Video

Sindi-Lodja. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Novembri keskmine õhutemperatuur oli kokkuvõttes normi lähedane, kuid kuu esimene pool oli pikaajalisest keskmisest tunduvalt soojem, kuu teine pool möödus miinuskraadide ja lume seltsis. 27. novembri õhtupoolikul alanud lumetuisk muutis mitmel pool teed-tänavad läbimatuks ja seiskas siin-seal mõneks ajaks ka liikluse.

Lumetuisuses Sindis keskööl 22. novembril vastu 23. novembrit.
Video: Urmas Saard / Külauudised

Kuu esimene kolmandik oli soe, keskmine õhutemperatuur oli 2–4 kraadi pikaajalisest keskmisest soojem. Maksimaalseks õhutemperatuuriks mõõdeti 1. novembril Võrus 13,2 kraadi. Kuu keskpaigas hakkas õhutemperatuur miinuspoolele langema ja kõige külmemal ööl 26. novembril mõõdeti minimaalseks õhutemperatuuriks Narvas -18,2 kraadi. Novembri viimane kolmandik oli 4–5 kraadi pikaajalisest keskmisest madalam.

Novembri alguses sadas vihma, ilmade jahenedes tuli vihma sekka lörtsi ja kuu teises pooles algasid lumesajud. Maa sai laiguti valgeks 13. novembril, täielikult kattus Eesti valge vaibaga 25. novembri hommikuks. Lumikate oli kõige paksem Kagu-Eestis Tuulemäel, kus 28. novembril mõõdeti lume paksuseks 32 cm. Selline lumekogus novembris ei ole siiski ebatavaline.

Novembrikuu lumerekord sündis 25. novembril 2008. aastal, kui Kuusikul mõõdeti lume paksuseks 56 cm

Kuusalus. Foto: Sirje Potisepp

Novembrikuu lumerekord sündis 25. novembril 2008. aastal, kui Kuusikul mõõdeti lume paksuseks 56 cm. Tookord sulas lumi küll kuu lõpuks ära. 2010. aastal aga mõõdeti 29. novembril Harkus lume paksuseks 30 cm ja päev hiljem Jõhvis 44 cm. Tol aastal jäi ka lumi maha. Lumi jäi maha ka 1965. aastal novembri lõpus Mandri-Eestis, kui valdav lume paksus oli 10–20 cm (üksikutes jaamades üle selle).

Kokkuvõttes oli novembris sademeid pikaajalisest keskmisest veidi rohkem. Päikesepaistet oli normist vähem, mõnel päeval ei paistnud päikest üldse.

Allikas: Keskkonnaagentuuri blogist „November oli pikaajalisest keskmisest sombusem ja sajusem”

Toimetas Urmas Saard

Samal teemal:

ILMAOLUD JÄTKUVALT KEERULISED

FOTOD TÄNASEST TALVEPÄEVAST EESTIMAA ERINEVATES KOHTADES

TERVELE RIIGILE ON ANTUD LUMETORMI HOIATUS. KUIDAS SELLEKS VALMISTUDA?