PÄRNU LINNA KULTUURIPREEMIA PÄLVISID TÄNAVAKUNSTNIK KRYPTIK JA PÄRNU MUUSEUM

Tänavakunstnik Kryptik (Kristjan Tamm). Foto: Haide Rannakivi

Eile õhtul Nooruse Majas toimunud tunnustusüritusel selgusid Pärnu linna kultuuripreemiate tänavused laureaadid, loomingupreemia pälvis tänavakunstnik Kryptik (Kristjan Tamm) ja korraldajapreemia sihtasutus Pärnu Muuseum.

Pärnu linna kultuuripreemiate tunnustusüritusel Nooruse Majas. Foto: Haide Rannakivi

Kryptikut tunnustati Pärnu linnaruumi rikastamise eest tänavakunstiga. Lõppev aasta kujunes tema jaoks väga produktiivseks ja Pärnu linn sai mitme erilise taiese võrra rikkamaks. Kryptiku looming jõudis nii suurte kui väiksemate seinamaalide ja eriilmeliste elektrikappide näol jõuliselt Pärnu linnaruumi. Tänavakunstniku tööd saab imetleda näiteks vana vangla väraval, Niidupargis, Jaansoni raja ääres ja rannarajoonis. Kryptiku tänavakunst on linnaruumi loonud loomingulisust ja rõõmu.

Korraldajapreemia sai Pärnu Muuseum Lydia Koidula 180. sünniaastapäeva programmi „Üks Eesti käsi ja süda“ korraldamise eest. Lydia Koidula elu ja looming inspireeris Pärnu Muuseumi kollektiivi korraldama kogu aastat täitvat kultuuriprogrammi, mis viidi ellu sihikindlalt ja väärikalt. Näiteks korraldati kolm väga erilist näitust ja loodi originaallavastus „KOIDULAhing“. Viimasena toimub detsembris suurejooneline koosoleng „Aeg annab arutust“.

Mõlema preemia suuruseks on 2500 eurot. Loomingupreemiale esitati viis, korraldajapreemiale 17 taotlust.

Lisaks kultuuripreemiatele tunnustati linnapea tänukirjaga tantsuõpetajaid Ingrid Jasmini ja Ulla Helin-Mengelit ning heliloojat Andrus Kallastut. Jasmin ja Helin-Mengel olid sel aastal noorte tantsupeo „Sillad“ liigijuhid, lavastajad ja tantsude autorid. Kallastu on loonud Pärnusse toreda koostööplatvormi ja kultuuriettevõtjate inkubatsiooniprogrammi kultuuriKOBAR.

KU päevatoimetaja