„KIRSSIDEGA KÕIGILE” VÕETI KOKKU SÜGISVAHEAJAL

Fotogalerii

Raeküla Vanakooli keskuse hoone pegelpindadel. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänase päeva uudistepaunas leiduvaid sõnumeid lugedes avastas toimetaja ühe tõsiselt meeldiva uudise, mille kirjutasid ühiselt Raeküla Vanakooli keskuses tegutsevad Pärnu noored ja palusid võimaluse korral selle avaldada Külauudiste infoveskis. Septembrist oktoobri lõpuni toimus loovusprojekt “Naksitralli ehk Kirssidega kõigile!” ja sügisvaheajal leidis aset kolmepäevane noortelaager, mida noored ootasid mitmel põhjusel.

Uudisnupule panid käe alla Mirtel Kadarik, Hannes Martin Jõesaar, Villem Kiviselg, Ave Teeääre, Katrin Ojala.

Sügisest koolivaheaega ootasid noored mitmel põhjusel. Üks neist oli Raeküla Vanakooli Keskuses kolmepäevane noortelaager.

Projekti raames toimusid erinevad külastused ja loovtegevused. Külastati Pärnu Muuseumis nukunäitust. Pärnu Uue kunsti muuseumis külastati näitust. Ly Lestbergi üks töö inspireeris noori kasutama tema tööst tsitaate ja lausetest loodi uut kunsti. Valminud töödest tehti näitus, mis liikus laagri lõppedes Aruvälja Rahvamajja ja sealt edasi Paikusele.

Mirtelile meeldisid Google poolt tsenseeritud fotod.

Kuigi sa oled väike, oled sa väga vapper

Raamatukogus meeldis laagrilistele muusikaosakond, seal sai mängida nii klaverit kui elektribassi. Raamatukogust võeti kaasa Muumi raamatust pärit tsitaat: “Kuigi sa oled väike, oled sa väga vapper”. Üht raamat, mida Hannes (14a) otsis, “The fourth clouset” ei leitudki.

Nukumuuseumi viikingite osas meeldis noortele “lõkkekoha” mõnus atmosfäär. Elamust pakkus lõkketule imitatsioon. Pakkudel istudes sirutati käed LED-tuledest lõkke kohale ja emotsioon oligi tagatud.

Väiksematele laagrilistele meeldisid varrasnukud, millega sai mängida.

Õues leitud asjadest ehitati maju. Käsitööpaberi valmistamine pakkus elamusi. Lapsed valisid, mis on nende loom ja element ning joonistasid selle paberile.

ei tahagi suureks kasvada

Tsitaat “Me ei oota palju tulevikult” (Ly Lestberg) – me läheme aina halvema poole, ei oota tulevikult midagi eriti. Inimesed ei soovi enam midagi tulevikult, kliima soojeneb, sõjad ümberringi – ei tahagi suureks kasvada, sest pole midagi ilusat oodata.

Tsitaat “Öö ja päev”, erinevad asjad. Tsitaaditöö oli lihtne.

Evgeni kasutas tsitaati “Mis juhtub peale surma?” 8-aastane ukraina poiss valis tsitaadi lähtudes sellest, mis on talle tähtis.

Mirtel (14) kasutas tsitaati “Tähtis inimene – tähtsusetu inimene”, sest see tekitas koheselt visuaali. Rikkad inimesed on väga tähtsad, nendest räägitakse. Vaeste üle pigem naerdakse. Meie ühiskonnas määrab inimese tähtsuse rahakoti paksus. Me oleme nii pealiskaudsed.

Inimene on ise kunst

Villem (12) mõtles oma tsitaadi ise välja: “Inimene on ise kunst”. Iga inimene on omamoodi ilus.

Laagrilistel meeldis kirjutada Uue Kunsti Muuseumi külalisteraamatusse.

Hannes (14) kirjutas oma tsitaadi “Mulle meeldib kartul” ise, lähtudes sellest, mis meeldib. Talle meeldis tol hetkel enim kartul. Tantsupeo ajal küsis ta paarisajalt inimeselt, kas neile meeldib kartul? Tantsupeolistele kartul meeldib.

Just Dance võttis võhmale.

Toit oli hea, eriti tarretis ja pannkook jäätisega.

Laager lõppes liiga kiirelt. Kolm päeva oli ilmselgelt laste arvates liiga lühike aeg.