RÕUGE KODUSAUNU KÜLASTAB ÜLEILMSE SAUNAÜHINGU PRESIDENT

Risto Elomaa, Ülemaailmse Saunaassotsiatsiooni president.
Foto / allikas: International Sauna Association (ISA) koduleht

Juba sel nädalalõpul, 20.–22. oktoobril saab igaüks tutvuda ehtsa Võromaa saunakultuuriga just seal, kus see elab ja sünnib ehk Rõuge kandi perede kodusaunades. Kõik on oodatud sellest osa saama, lisaks väisab nädalavahetust väga rahvusvaheline seltskond. Kohal on saunasõprade seltskond Soomest eesotsas Ülemaailmse Saunaassotsiatsiooni presidendi Risto Elomaaga; vihtlemispeol osalevad professionaalid Leedu saunakoolist, kohal on ka külalised Lätist ja koguni Jaapanist.

Sanna! on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist ja seda õigustatult. Võromaa (suitsu)saunakombestik on meie pärisosa ja põliskultuur, mida hoitakse elus kõige loomulikumal moel ehk iga päev kasutades.

Nädalavahetus tuleb mitmekesine: reede õhtul saab Haanja puhke- ja spordikeskuses kohaliku saunanaise ja projekti „Sanna!“ eestvedaja Eda Veerojaga arutleda erinevate perede saunakommete üle ning teadmisi erinevate vihtade kohta, samuti käia spordikeskuse saunas. Mõnusa olemise taustaks mängib pillimees Vladimir Kirjanen.

Laupäeval on üle valla külastajatele avatud paarkümmend kodusauna, osa neist tähistab saunasündmust oma pere, külarahva või sõpradega täidetud saunas. Kõik sauna soovijad on oodatud, oma saunaskäik tuleb eelnevalt kokku leppida saunanaise Eda Veeroja kaudu (eda.veeroja@gmail.com, 503 2341).

Eukalüpti okstest saunaviht. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Laupäeval saavad sündmusest osa ka need, kes otsest saunaleili ei ihka: Rõuge rahvamajas avatakse pidulikult saunafotode näitus „Mõskmisõ luuminõ“ ja tähistatakse ühtlasi Rõuge valla 6. sünnipäeva. Rahvamajas ootab külalisi eriline saunaõhustik; „sauna“ kütavad kuumaks vallajuhid ja leili viskab fotonäituse autor Andres Treial. „Sauna“ eesruumis pakutakse saunasuupisteid ja saunameeleolu hoiab üleval noor lõõtsamees Helir Hoop.

Pühapäev aga tuleb mitmeski mõttes kõige-kõige: Eestimaa sügavaima järve, Rõuge Suurjärve ääres pannakse püsti Eesti suurim saunatelk ning algab Eesti seni teadaolevaist suurim vihtlemispidu! Saunalaval saab ise end vihelda, lasta end teistel vihelda ning vihelda teisi professionaalide õpetuste järgi. Vahepeal saab end karastada sügavaima järve vees ning kinnitada keha kohvikus Noored Köögis. Vihtlemispeoga ühinevad saunasõbrad Soomest, Leedust ja Lätist.

Lisainfo päevade kaupa Rõuge valla kodulehel.

KU päevatoimetaja