SÄRIN TÕI RAPLASSE ÜLE TUHANDE KULTUURISÕBRA

Särina tiim. Foto: Martin Männik

Kultuurifestival SÄRIN toimus Raplas 15.-16. septembril. Järgmist festivali peetakse tuleva aasta 13.-14. septembril.

Mikroplast. Foto: Anni Sahkur

Festivali laupäev algas lastele mõeldud kontsert-etendusega “Seitse tähte taeva’assa” (Lee Taul ja Merike Paberits). Pärast seda sai näha Joosep Matjuse filmi “Pingeväljade aednik” või osa võtta Kohila Keskkonnahariduse Keskuse programmist “Mikorplast”. Sotsiaalmeediast Jesslapsed konto alt tuntud Merilin Mandel tutvustas oma novembris ilmuvat raamatut “Jess, inimesed!”, samal ajal oli kohalike seas väga populaarne Rapla Väikelinnateatri etendus “Overtoni aken”. Rapla Kaasaegse Kunsti Keskuses linastus Oscarit püüdlev eesti film “Savvusanna sõsarad”, pärast seda oli vestlus filmitegijatega, nende seas oli ka auhinnatud filmi režissöör Anna Hints. Oma värsket raamatut tutvustas matkajuht ja fotograaf Romet Vaino, kes jagas kuulajatele isiklikke kohtumisi rabaasukatega ja näitas enda tehtud rabafotosid, lisaks rääkis raamatu kirjutamise võlust ja valust ning mõtiskles inimese ja raba omavahelise suhte üle.

Laval on Claire’s Birthday. Foto: Martin Männik

SÄRINa filmiprogramm jätkus lühifilmide ja vestlusega “Lühidalt pikkusest”, kus vestlesid festivali filmiprogrammi liige Jürgen Volmer ning Eesti Filmi Instituudi filmipädevuse ekspert ning filmimees Mikk Rand. Kirjanduse programmist esitles oma äsjailmunud neljandat raamatut ja esimest novellikogu “Jäävad ainult silmad” Mari-Liis Müürsepp. Lisaks toimus vestlusring kirjanduse tulevikust Puändi kirjastuse omaniku Elisa-Johanna Liiva modereerimisel, kus osalesid Rapla oma armsad kirjandusõpetajad Maarika Lips ja Ülle Mäekivi, eesti keeles kirjutav Norra kirjanik Øvind Rangøy ja eelmise aasta müüduima raamatu “Lembit Ulfsak” autor Eero Epner. Hoovis naerutas inimesi Fopaa! kolmik – Kaarel Nõmmik, Kristjan Oden ja Mattias Naan.

Claire’s Birthday kuulajad. Foto: Martin Männik

Muusikaprogrammist pani inimesed kaasa elama Maris Pihlap ja EiK, tantsutas duo Mann & Juula (Maria Mänd, Juuli Kõrre), puusi pani nõksutama Meelik ning lausa pöördesse ajas oma viimaseid kontserte andev Claire’s Birthday. Kogu festivalile pani punkti korraliku TIKS djs (Peeter Ehala, Maris Pihlap ja EiK).

Kujutavast kunstist kõditasid vaatajate meeli Martin Siplase fotonäitus “Talling”, maalikunstniku Sandra Sirpi näitus “Kihid ja hetked. Layers and moments” ja Valter Uusbergi juubelinäitus “UKA-UKA, MINA PRII!”

Saun. Foto: Martin Männik

Festivali laupäeval said külastajad käia sauna-aasta puhul ka saunas.

KU päevatoimetaja

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga