MUINSUSKAITSE SELTS KUTSUB ESITAMA KANDIDAATE EUROOPA OHUSTATUD MÄLESTISTE NIMEKIRJA

Eestist arvati aastal 2016 Euroopa enimohustatud mälestise hulka Patarei merekindlus.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Euroopa seitsme enimohustatud mälestise programm sai alguse 2013. aastal vajadusest juhtida tähelepanu ohus olevale kultuuripärandile. Programmi juhib Europa Nostra koostöös Euroopa Investeerimispanga Instituudiga, toetab Euroopa Liidu programm “Loov Euroopa”.

Igal aastal valitakse esitatud kandidaatide hulgast välja 7, igaüht neist toetatakse 10 tuhande euroga. Seitsme enimohustatud mälestise nimekirja valimine toob paigale avalikku tähelepanu ja aitab kaasa era- ja avaliku raha investeerimisele ohustatud mälestise säilimiseks ja kasutamiseks.

Kultuuriloolisi paiku ja mälestisi ohustavad nii loodusjõud kui inimeste hoolimatus, kasutusest väljalangemine, sobimatud uusarendused, rahapuudus.

Kandidaate saab esitada Euroopa seitsme enimohustatud mälestise 2024 programmi kuni 30. septembrini 2023.

Esitamiseks vajalik teave Europa Nostra kodulehel 7 Most Endangered website
Lisaküsimustele annab vastuse programmi kooridnaator Antigoni Michael am@europanostra.org

2024. aastal pööratakse erilist tähelepanu mälestistele ja kultuuriloolistele paikadele, mida ohustavad kliimamuutus, looduskatastroofid, sõjad ja konfliktid.

Eestist arvati aastal 2016 Euroopa enimohustatud mälestise hulka Patarei merekindlus. Tänaseks on Patarei hävimisest päästetud, ees on ootamas helgem tulevik ja sünge minevik on selja taha jäämas.

KU päevatoimetaja