KONSTANTIN MÜLLERI TEINE MAALINÄITUS HÄÄDEMEESTE RAAMATUKOGUS

Fotogalerii ja videousutlus

Henn Saar avab Häädemeeste raamatukogu ukse Konstantin Mülleri maalinäituse külastamiseks. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Urmas Saard, reporter. Foto: Helen Parmen

Tänavu mihklipäeval oma kaheksakümnendat juubelit tähistav koduloolane Henn Saar on teinud pikalt tundmatuks tunnistatud harrastuskunstniku Konstantin Mülleri järjest rohkem tuntuks. Käesoleval nädalal võetakse Häädemeeste raamatukogus kogu suve vaadata olnud Mülleri kolmas näitus maha, et avada see nüüd juba loodetavasti väljapool Pärnumaad.

Näitusele valis Henn Saar 15 taastatud maali. Ta on päästnud viimasel hetkel mitmeid maale, mis olid juba täielikule hävingule määratud. Henn osutab kunstniku kodukülas Võistes 1952. aastal maalitud pildile, milles oli umbes kümme korda kümne sentimeetri suurune auk, aga Pärnus tegutsev Eva-Lotta kunstiäri tegi nii hea paranduse, et kui ei teaks, siis sellelt pildilt parandatud kohta üles ei leiakski. On teisigi hullus seisundis olnud maale. „Siin on Reiu külast maalitud pilt, mida vaadates ei saanudki kohe aru, millega tegemist, aga jälle tegi Eva-Lotta suurepärast tööd,” selgitab Henn. Nüüd on kuuekümnendatel maalitud Reiu küla taas kirkad värvid tagasi saanud.

Konstantin Mülleri maalinäitus Henn Saare kogust. Videousutluses Henn Saar ja Häädemeeste raamatukogu direktor Mai Sepp. Video: Külauudised

Maalide väärtusest „hinnalipikute” järgi Henn ei räägi, aga selgitab, et kindlasti pole Mülleri maalide väärtus tühiste eurodega võrreldav. Ka taastamise tasu on pensionäri sissetulekut arvestavalt üsna kopsakas, mida saab erakoguja endale lubada üksnes seepärast, et ta oskab oma kandi mehe elutööd hinnata. Autosõidul Häädemeeste vallas mööda uuenevat Via Balticat näitab ta teeäärset hoonet Reius, mille Müller on möödunud sajandi keskpaigas maalile jäädvustanud. Kunstniku vahendusel teame nüüd mitmeid paiku ja hoonestusi just sellistena nagu need olid 60, 70 aastat tagasi või veelgi kaugemas minevikus.

Konstantin Mülleri kümneaastase vahega maalitud pildid samas punktis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Henn seisatab ühe suurema mõõtmetega talvise maastikuga maali juures, mis valminud aastal 1960. Seejärel võtab raamatukogu kitsa koridori seinal rippuva väiksemõõtmelise maali koopia, mis praegu kuulub Lembit Miili erakogusse ja asetab suure pildi ette. See väiksem maal on maalitud samas kohas kümme aastat hiljem. Talvine aeg, voolav vesi, kuupaiste ja hooned on samad, aga üksikud asjad siiski muutunud…

Huvitav on maal Reiu jõe suudmest, mis praeguse kaldarajatise ehituse käigus muutub oluliselt teiseks.

Lilled Konstantin Mülleri surma-aastapäeval kunstniku kalmule.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

3. septembril on Konstantin Mülleri surma-aastapäev. Seepärast külastab Henn ka kunstniku puhkepaika Uulu kalmistul ja asetab hauakivi ett lillepoti.

Samal teemal:

KONSTANTIN MÜLLERI MAALITUD PUHAS EESTI TÕUKARI LINDI KOGUKONNA MAJA SAALI SEINAL

KONSTANTIN MÜLLERI MAALID PÄRNU MUUSEUMIS

UNUSTATUD JA TAASMÄRGATUD KONSTANTIN MÜLLERI MAALINÄITUS

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga