KONSTANTIN MÜLLERI MAALID PÄRNU MUUSEUMIS

Fotogalerii

Aleksandra Ehte, Pärnu muuseumi kuraator, avab Konstantin Mülleri 115. sünniaastapäevale pühendatud näituse, mis jääb avatuks paariks-kolmeks nädalaks.
Foto: Urmas Saard / Külauudised 

Pärnumaal Häädemeeste vallas elav koduloolane Henn Saar on teinud unustatud oma kandi kunstniku Konstantin Mülleri tuntumaks kui eales varem. Harrastuskunstniku tänasel 115. sünniaastapäeval avati Pärnu muuseumis uuendatud väljapanekuga näitus.

Pärnu muuseumi kuraator Aleksandra Ehte ütles näitust avades, et Mülleri isiku ja tema loomingu märkamise lugu ulatub 60 aasta tagusesse aega, kui Henn Saar külastas oma tädi Salmet. Sealse maja kambris silmaski väike koolipoiss esmakordselt Mülleri maale. Toona tekkinud huvi hõõgus tuha all seni kuni ta hakkas viis aastat tagasi asjaga sihipärase visadusega tegelema. Mullu suvel jõudis Henn selleni, et võis oma uurimusest teha arvestatava kokkuvõtte ja avas Häädemeeste raamatukogus Mülleri maalide näituse. Nüüdseks on päevavalgele ilmunud veel hulga maale. Hennu enda isiklik kogu on kasvanud kümneni. Kui esmalt riputati ajaloolise Uus-Pärnu jõevärava juures asuva linnamüüri jäänukile 14 maali, siis näituse avapäeval täienes väljapanek veel paari maaliga.

Pärnu muinsuskaitse seltsi liikmete nimel tegi Tiina Tojak külalisteraamatusse sissekande, millega tänas ja tunnustas Henn Saart ja muuseumi rahvast Pärnu kultuurielu rikastamisel – Konstantin Mülleri elu ja loomingut tutvustava näituse korraldamise eest.

Külastajad Konstantin Mülleri 115. sünniaastapäevale pühendatud näitusel Uus-Pärnu jõevärava kohal klaaspõrandal. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Aleksandra Ehte sõnul jääb näitus avatuks kuni kolmeks nädalaks.

Urmas Saard

One thought on “KONSTANTIN MÜLLERI MAALID PÄRNU MUUSEUMIS”

  1. Tahan tänada kŏiki inimesi,kes aitasid taastada mälestust meie isast kui kunstnikust ja korraldasid selle näituse. Aastaid teda ei mäletatud, kuid tänu Henn Saarele ja tema vennale Leole tunneme jalle Konstantin Müllerit kui kunstniku! Suur tänu!

Kommenteerimine on suletud.