BACHTRACK KIRJUTAB PAAVO JÄRVI JA EESTI FESTIVALIORKESTRI MÄNGUST

Jüri Reinvere, Paavo Järvi, Estonian Festival Orchestra. Foto: Kaupo Kikkas

Pärnu muusikafestivali kahel viimasel lõppkontserdil naasevad publiku ette Eesti Festivaliorkester ja Paavo Järvi, kelle senised etteasted ja Eesti helilooja Jüri Reinvere uudisteose „Narride laev“ esiettekanne on pälvinud tähelepanu ka rahvusvahelistes muusikaväljaannetes.

Bachtrack on Londonis väljaantav rahvusvaheline veebimuusikaajakiri, mis kirjutab: „Nii nagu esitasid seda Järvi ja EFO, midagi paremini teha poleks enam palju saanud. Keeruline oli mitte märgata keelpillide kõla õrnust ja pehmust, seda loomulikkust ja üksmeelt, millega liiguti koos alates kontrabasside kõige madalamatest toonidest kuni viiulite kõige kõrgemate hõbedaste helideni. Pärnu kontserdimaja on üks neid väärtuslikke kontserdikohti, kus tunnetab õhu liikumises kontrabasse juba enne nende kuulmist. Kuid kuju annab orkestrile helide imeline selgus, samuti EFO puupuhkpillide sillerdav magusus ja vaskpuhkpillide täisvõimsus, mis võib tõesti möirata.“

„Orkestri kontsertmeistri Florian Dondereri tantsisklev soolo liikus muusikas üle aeglaselt liikuvate sügavuste; kõrged puupuhkpillid „lobisesid“ ja keerutasid. Vaskpillide koor tõusis sügavalt üles ja murdis pealispinnale; saabus haripunkt, ja siis veel üks, enne kui tšellod säravalt ja rahulikult kordasid sama motiivi ja muusika kaugenes vaikusesse,“ jagas arvustaja esimesi emotsioone Jüri Reinvere uudisteoses „Narride laev“.

Pärnu muusikafestival jätkub veel kahel päeval. Koos Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkestriga on solistina Pärnus laval meie aja üks parimaid oboemängijaid François Leleux, kes esitab Straussi oboekontserdi D-duur, ning maailmakuulus pianist Fazıl Say, kelle esituses kuuleb võimsat ja suurejoonelist Beethoveni klaverikontserti nr 3 c-moll.

Kõik Pärnu muusikafestivali kontserdid on jälgitavad ka Pärnu Muusikafestivali TV kaudu: https://parnumusicfestival.tv/pmf

Pärnu muusikafestival (www.parnumusicfestival.ee) on üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale Eestis, mis ühendab Järvi Akadeemia ehk õpitoad noortele muusikutele, kõrgetasemelise kontsertprogrammi ja Paavo Järvi juhtimisel ja juhatamisel tegutseva Eesti Festivaliorkestri, mis on üles astunud kontserdimajades üle Euroopa, samuti esinenud BBC Promsil Royal Albert Hall’is. Orkester esineb alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus, Pärnu muusikafestivalil.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

JÄRELMÄRKMEID PÄRNU MUUSIKAFESTIVALI ÖÖKONTSERDILT

PÄRNUS TULEB KINOLINALE MUUSIKALINE PORTREEFILM „NEEME JÄRVI. MUUSIKA ÜLE KÕIGE”

PÄRNU MUUSIKAFESTIVAL ON JÕUDNUD POOLE PEALE