PÄRNUS TULEB KINOLINALE MUUSIKALINE PORTREEFILM „NEEME JÄRVI. MUUSIKA ÜLE KÕIGE”

Neeme Järvi Pärnu kontserdimaja trepil 2012. a juulis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alanud nädalal jõuab Pärnus ekraanile uus muusikafilm legendaarse Järvide dünastia esidirigendist Neeme Järvist.

Neeme Järvi on üks enim plaadistatud dirigente või koguni muusikuid maailmas. Tema nimi figureerib rohkem kui poole tuhande heliplaadi esikaanel, lisaks veel sadakond helikandjat, millel ta on üks paljudest tegijatest. “Kui sa mõtled väikselt, ei saa sa teha suurt muusikat”, ütleb Neeme Järvi ise. Tema rahvusvaheline haare, koostöö paljude nimekate orkestritega ja missioon Eesti kultuurisaadikuna on hindamatud.

Film keskendub Neeme Järvi viimase nelja aasta tegemistele, saates teda kaameraga ERSO Euroopa-tuuril Viinis, Linzis ja Prahas, kontsertidel ja plaadistustel Glasgow’s Kuningliku Šoti Rahvusorkestriga, möödunud suve sünnipäevakontsertidel Tallinnas ja Järvi Florida kodus. Sellesse aega jääb ka pikk tegevuspaus maailma haaranud koroona-epideemia tõttu, mis paljudele plaanidele pidurit tõmbas. Filmi kandvaks episoodiks on Pärnu muusikafestivalil toimunud etteasted laval ja töö meistriklassides.

Pärnu Apollo Kinos on uus dokumentaalfilm „Neeme Järvi. Muusika üle kõige“ eakatele tasuta. Tasuta pilet tuleb võtta Fienta lehelt: https://fienta.com/et/s/neeme-jarvi-muusika-ule-koige-linastus-parnus

Oma koostööst maestroga räägivad tema nimekad lavapartnerid, bariton Thomas Hampson, maailma üks esiviiuldajaid Joshua Bell – keda ka Eesti publikul on Pärnus kuulda õnnestunud; särav viiulikunstnik Nicola Benedetti, Šoti tõusev ooperitäht Catriona Morrison, ERSO tšellorühma kontsertmeister Theodor Sink, plaadifirma Chandos Records produtsent Ralph Couzens ja mõistagi Neeme Järvi järeltulijad – Paavo, Kristjan ja Maarika Järvi. Neist kõrvalpilkudest joonistub välja Neeme Järvi erakordne anne usaldada ja sütitada muusikuid, julgus võtta riske, spontaansus, omapärane huumorimeel ja võime luua enda ümber rõõmu.

Filmi režissöör, operaator ja produtsent on Erik Norkroos, tuntud Eesti dokumentalist, kelle osalusel on valminud mitmeid portreefilme nagu “Pärand. Anu Raud”, “Mees muinasjutust. Toomas Edur” jpt. Loomingulisteks partneriteks olid operaator Kullar Viimne, heli salvestaja Mart Kessel-Otsa, toimetaja ja tegevprodutsent on Heidi Pruuli. Filmi tootja on Umberto Productions, toetajateks Eesti Filmi Instituut, Eesti ja Kultuurkapital ja Eesti Rahvusringhääling.

Kõigil muusikasõpradel on võimalus filmi näha 18., 19. ja 20.juulil kell 16.00 Apollo Kinos Pärnus

Pileteid saab osta ainult internetis Fienta keskkonnas aadressil Fienta.com

18.juuli seanss on eakatele tasuta.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

PÄRNU MUUSIKAFESTIVAL ON JÕUDNUD POOLE PEALE