MOOSTE ELOHELÜ PEAPREEMIA NOPPIS TRAD.KVINTESSENTS

Mooste Elohelü peapreemia noppinud trad.kvintessents. Foto: Harri A. Sundell

XXIV Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü peapreemiaga krooniti ansambel trad.kvintessents.

trad.kvitntessentsi pärimusmuusikute teed kohtusid Viljandi Kultuuriakadeemias, nende esimene ülesastumine toimus 2021. aastal festivalil Mooste Elohelü. Nüüdseks on kooslus kaks aastat koos kasvanud, pilli mänginud ja vallutab üha uusi lavasid.

Ansambli trad.kvintessents moodustavad viis muusikut – Hanna Miina Kivisäk, Simone Minn, Helery Kõrvemaa, Andres Rass ja Martin Kalm, keda kõiki ühendab huvi pärimusmuusika vastu. „Armastame nii erinevaid pärimusmuusikatöötlusi kui ka omaloomingut,“ tutvustavad nad.

Tänavu seati Mooste Elohelü võistluskontserdil uude vormi uuem rahvalaul „Ma saisi korgõ näe pääl“ – võistlejaile oli loomise aluseks pakutud erinevad Vana-Võromaa viisivariandid, mida õnnestus leida Eesti Rahvaluule Arhiivi kogudest ja lisaks üks variant Kanepi kihelkonna piiri äärest.

Võistluskontserti hindas žürii koosseisus Taive Särg, Tuule Kann, Olav Ehala, Tauno Aints ja Arno Tamm, kes kiitsid eriilmelisi töötluseid ja kõrget muusikalist taset.

Peapreemia pälvis trad.kvintessents, kelle puhul tõstis žürii esile nende vaheldusrikast ja mõtestatud, muusikaliselt läbi mõeldud ja põhjendatud esitust. „Musikaalne ja põnevate kombinatsioonidega etteaste,“ kommenteeris žürii esindaja Taive Särg.

Kohustusliku loo parima töötluse preemia noppis Tartu Saksikoor, kelle seade oli žürii hinnanguil värske ja värvikas. Muusikasse olid leidlikult põimitud tsitaadid ning huvitavad muusikalised liinid.

Noortepreemia viib koju Kaval Käsi, kelle etteastes kiitis žürii isikupärast lähenemist ja nakatavat musitseerimist.

Preemia „Leidlik mõte“ pälvis ansambel Permanent Blue, kelle esituse juures tõstis žürii esile meisterlikku ja professionaalset musitseerimist, erksat rütmiküllasust, kontrastsete faktuuride mängulist kasutust ning instrumentaalsete ja vokaalsete liinide oskuslikku kombineerimist.

Publiku lemmikuks valiti ansambel trad.kvintessents.

Patroon Ingrid Rüütli auhinna viib koju Kaval Käsi.

Võro instituudi auhind „Julge joro“ kuulub tänavu kooslusele Humin.

Viljandi pärimusmuusika festivali auhinna noppis trad.kvintessents. Kooslust saab kuulata juba õige pea Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Eesti Rahvaluule arhiivi auhinna võitis Permanent Blue. Rahvaluule arhiiv tõstis esile ansambli liikme Liine Pajusaare perekondliku pärimuse kasutamist võistlusloos.

Sireli talu ehk Mooste Villakoja auhinna võitis ansambel Kaval Käsi.

Mooste mõisa auhinna Mooste Viinavabrikult viib koju ansambel Õed-vennad Ristikheinad Vähendatud Koosseisus.

Korraldaja eriauhind koostöös Matkajuht OÜ-ga kuulub ansamblitele Phlox ja duo Tõiv.

KU päevatoimetaja