EESTI KÄSITÖÖ JA PÄRANDKULTUURI HUVILISED VEEDAVAD NÄDALA VILJANDIS

Eesti traditsioonilist käsitöötehnikat. Foto: Urmas Saard / Külauudised

TÜ Viljandi kultuuriakadeemia pärandtehnoloogia õppekava eestvedamisel toimub Viljandis 9.-15. juulil rahvusvaheline käsitöö suvekool CRAFT CAMP. Kaheksandat korda toimuval sündmusel saavad ligi 40 huvilist üle maailma sukelduda Eesti traditsioonilise käsitöö sügavustesse.

Alates 2014. aastast toimuva laagri eesmärk on tutvustada rahvusvahelisele publikule Eesti traditsioonilisi käsitöötehnikaid ja nende kasutusvõimalusi tänapäeval. Tavapäraselt juuli teisel nädalal toimuva suvekooli töökeeleks on inglise keele. Sel aastal on osalejaid Soomest, Rootsist, Norrast, Ahvenamaalt, Leedust, Saksamaalt, Šveitsist, Hollandist, UK-st, USA-st, Austraaliast ja Jaapanist. Suvekooli peakorraldaja Marit Külv on rõõmus, et paljude laagriliste külaskäigud Eestisse ja Viljandisse saab üles lugeda juba kahe käe sõrmedel. “Püsikülastajatele soovime pakkuda igal aastal uusi oskusi. Võiks arvata, et kaheksa aastaga hakkab teemade ring juba ahtaks jääma, kuid parimate meistrite, näiteks Riina Tombergi käe all, soovitakse üha uuesti õppida. Samuti laieneb õpetajate ring iga aastaga pärandtehnoloogia erialade edukate lõpetajate toel,” avab Külv kursuste programmi kujunemise tagamaid.

Kokku on kavas 21 erinevat töötuba. Kõige enam köidavad osalejaid tekstiili kursused, kuid kavast ei puudu ka teised materjalid: kasetoht, nahk, luu, raud ja hõbe. Tehnikatest on uuteks tulijateks paikamine, pinnakirjade tikkimine ja kirivööde kudumine. Sel aastal on ka õpetajate seltskonnas puhumas rahvusvahelised tuuled. Esmakordselt õpetab laagris puutööd Austrias elav inglise päritolu meister William Torlot, kes on tegelenud puutööga üle 10 aasta. Lisaks kodumaal omandatud oskustele on ta läbinud Eestis mahuka rahvapärase puutöönduse meistriõppe kursuse Meelis Kihulase käe all. William selgitab, miks ta naudib rahvuslikku puutööd ning selle õpetamist: “Meil on tohutult palju õppida oma esivanematelt, kes oskasid hinnata puitu ja hoida tihedat sidet metsaga. Nende oskused ja teadmised vabastavad meid lärmakate masinate ja tolmuste töökodade piirangutest. Niisama nauditav, nagu millegi uue õppimine, on ka millegi ise tegemine, abiks vaid lihtsad tööriistad ja veidi püsivust.”

Lisaks töötubadele on osalejatel võimalus ühel päeval külastada mõnda Eestimaa omanäolist kultuuripiirkonda. Varasemalt populaarsust kogunud Mulgi- ja Järvamaa kõrval on uueks reisisihiks Soomaa, kus haabjaelu kõrval tutvutakse Tori rahvarõivaste ja hobusekasvandusega.

Suvekool on osa UNESCO Pärandilinn Viljandi programmist. Laagri kultuuriprogrammi toimumist toetab Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital.

KU päevatoimetaja