AVATUD TALUDE PÄEV TAASTULEKUL

Avatud talude päev 15.–16. juulil. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänavu üheksandat korda toimuvale Avatud talude päevale ootab 15.–16. juulil külastajaid pea 350 talu. Avaüritus leiab aset käesoleva nädala laupäeval algusega kell 10.00 Harjumaal Kuusalu valla Uuri külas, kus musitseerivad Uurikad ja Marek Sadam.

Selle aasta avatud talude mõjuisik on 10. mail sündinud eesti tõugu hobuse varss Roosi.

Eesti hobune on põline Eesti tõug, olles siin eestlaste kõrval elanud nii kaua, kui ajalugu mäletab. Eesti hobune on hästi kohanenud siinsete söötmis- ja pidamistingimustega ning paistab silma vähenõudlikkuse, hea söödakasutuse ja vastupidavuse poolest.

Enne traktorite ja veokite aega oli see hobune talus asendamatu abiline. Temaga sai künda põldu, tuua metsast puid, rakendada saani ette jne. Tänapäeval on eesti hobune universaalne hobune, kes sobib hästi lastele esimeseks ponihobuseks ning on lisaks hea talu- ja turismihobune. Eestis on eesti tõugu hobuseid umbes 3000. Pisut leidub neid ka põhjamaades.

Väikese Roosi kaudu soovitakse avatud talude päevadel pöörata eesti hobusele suuremat tähelepanu ja tutvustada kõigile meie päris oma põlist tõugu, kes väärib säilitamist ja hoidmist. Roosiga saab tutvuda 16. juulil Järvamaa Kutsehariduskeskuses.

Elroniga Avatud talude päevale. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Talude külastamiseks saab kasutada rongi, sest paljud majapidamised asuvad mugavalt rongipeatuse lähedal. Elron on valmistanud ka abistava kaardi, kust näeb, millistesse taludesse ja millal rongiga sõita saab. Avatud talude päeva kaarti näeb Elroni kodulehel.

Avatud talude päeva korraldavad Regionaal- ja Põllumajandusministeerium ning Maaelu Teadmuskeskus. Ürituse meediapartner on Maaleht ning sõiduabi pakub Elron.

KU päevatoimetaja