PLAADIESITLUSED HIIU FOLGIL

Eva Eensaar-Tootsen ja Krista Citra Joonas. Foto erakogust

Tänavusel Hiiu Folgil esitlevad oma uut plaati mitmed suurepärased muusikud. Kohtumiseni 18. Hiiu Folgil 20.–23. juulil!

Mari Kalkuni nimi ei vaja tutvustamist, tema lugu „Sata-sata!” kujunes tänavusel noorte laulu- ja tantsupeol osalejate suureks lemmikuks.

Äsja välja tulnud „Stoonia lood” on Marilt juba kaheksas album. „Uue albumi tõukejõuks oli minu enda uudishimu selle vastu, kuidas enne mind maailmast ja selle loomisest on mõeldud ja lauldud,” on Mari öelnud. „Mind huvitas pöördumine tagasi päris algusesse – maailma loomise ja taasloomise juurde – ning teada saamine, kas vanad regilaulud suudavad kõnelda ka näiteks kliimamuutustest või ületarbimisest.”

Oma esimest sooloplaati esitleb festivalil Eva Eensaar-Tootsen. Laulude kogumik „Maailma äär” sündis Eva sõnul igatsusest kõigi nende maailmade järele, mis selle nähtava maailma all ja taga on. „Oleme mitmepaiksed olendid. Võime olla ühes hetkes siin ja seal,” ütleb Eva. „Ühendada endas olnud aegu ja tulevaid. Hoida juured maas ja oksad taevas. Kõik see on seotud maaga. Maastikud on käegakatsutavad, aga nende tagune ilm seletamatu, täis saladusi. Erinevate maastike taga on erinevad lood. Nende lauludega tahan kõiki neid maailmade ääri praegusesse hetke kohale laulda. Seletamatut käegakatsutavasse kangasse kududa.”

Plaadil on Eva vanemaid ja uuemaid laule tema enda, Jaan Kaplinski, Andres Ehini jt sõnadele, prantsuse ja eesti rahvalaulu ja teiste autorilauljate loomingut. Plaadil ja Hiiu Folgi kontserdil Kassari kabelis saadab Evat Krista Citra Joonas bansuril.

Muusikaline kooslus Olem esitleb Eestis enneolematut – ainult Ernst Enno sõnadele loodud albumit. Tänavu maikuus sündinud album „Armastuse kitsas rada” kirjeldab just neid sõnu ja nende universaalset sisu ning maalib pilte ja maastikke, mille keskel need luuletused on sündinud.

Autorialbumit „Nihked” tutvustab vabariigi pillimehe tiitliga pärjatud lõõtspilli- ja kandlemängija, viimase noorte laulu- ja tantsupeo rahvamuusikapeo juht Juhan Uppin.

Veel rõõmustavad muusikasõpru Kõrsikud, Rändaja, arhailise meestelaulu ansambel Lüü-Türr koos Harjumaa keelpilliorkestriga, Lõõtspillipoisid, Karmoškakamraadid, Untsakad, Celtic (Saksamaa), Pühade Aleksandrite õigeusu koor, Projekt Ööbik, Timo Lige koos ülistuskooriga Ekklesia ja muusikutega laulude tsükliga „Eesti palved”, Laikrete perebänd, Andre Maaker ja Marek Talts jt.

Eesti Keeled uues koosseisus – Tuule Kann, Ella Maidre, Mari Jürjens, Vaiko Eplik, Jaak Sooäär, Ain Agan – laulavad Riho Sibula ja Jaak Johansoni inimeste südametesse lauldud laule.

KU päevatoimetaja