PÄIKESETÕUSUL RIISA RABAS

Riisa raba 4,8 kilomeetrine õpperada kulgeb läbi raba ja rabaäärse metsa.
Foto: Tiivi Siffer-Jugar

Tiivi Siffer-Jugar

Tiivi Siffer-Jugar. Foto erakogust

Kuna olin juba väga ammu unistanud rabas päikesetõusu vaatamisest, siis nüüd oligi aeg selleks küps. Et jōuda Pärnust kella neljaks Soomaale Riisa rappa, panime sõber Kaidoga telefonile äratuse peale. See sundis meid väga varajasel tunnil unisusest jagu saama ja pärast pisikest laiskusehetke ajasimegi siiski endid liikvele.

Päikesetõusul Riisa rabas. Foto: Tiivi Siffer-Jugar

Riisa õpperada paikneb Soomaa rahvuspargis asuvas Riisa rabas, halduslikult Pärnumaal Tori valla Riisa külas. Eelnevalt teadsime, et Riisa õpperada kulgeb läbi maalilise raba ja Navesti jõe metsade. Siin näeb läbinisti tüma ja vesist laugastikku. Kõndimisel on võimalik teha vahepeatumisi, istuda ja puhata puhkekohtadel ning nautida rabavaikust. Võimalik on ronida vaatetorni.

Kohale saabudes ja rappa suundudes tundsime, et suure minekutuhinaga jäi ettevalmistus puudulikuks. Sellisel kellaajal oleksime pidanud midagi soojemat selga panema.

Sügisel saab rabast kukemarju korjata. Foto: Tiivi Siffer-Jugar

Jõudes Riisa raba 4,8 km pikkusel õpperajal umbes poolele laudisteele kohtusime vahepeal ilusa suure ämblikuga, kes oli otsustanud võrgupunumisega toimetada otse meie teekonnaga ristuvalt. Samal ajal hakkas ka päikesekera kõrgemale tõusma. Raja serva paigaldatud infotahvlitelt lugesime huvitavat teavet raba taimede kohta.

Riisa raba rajal kohtumine suure ämblikuga. Foto: Tiivi Siffer-Jugar

Varahommikune raba jahedus tekitas nappide riiete ja keha vahele külma värinat ning seepärast otsustasime hakata tagasi jalutama. Kindlasti tasub uuesti tulla näiteks sügisel, sest siis kasvavad rabas mustikad, jõhvikad, sinikad, murakad ja kukemarjad.

Rabast välja tulles vaatasime aeg-ajalt selja taha, et üritada ikka ja veel järjest kõrgemale tõusvat päikest näha. Jäime väga rahule varahommikuse rabaskäiguga, mis on tõepoolest lummavalt ilus.

Külauudiste infoveskile võib jätkuvalt kaastöid saata: info@kylauudis.ee