KAREL ALLIKU: DIREKTOR, PALUN ANNA MULLE TIIVAD

Karel Alliku kõnelemas Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Sindi gümnaasiumi direktori Karel Alliku kõne Sindis tähistatud Eesti lipu 139. sünnipäeval.

Karel Alliku ja Joosep Ailiste Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Head kohalviibijad, täna tähistame Eesti lipu päeva, austades meie rahvuslippu ja selle sümbolismi. Eesti lipp on meie identiteedi, vabaduse ja uhkuse sümbol ning meie ühine teejuht läbi ajaloo. Oma sinimustvalge värviga kõneleb see meie maa, taeva ja rahva lugu.

Jüri Trei ja Karel Alliku Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Lubage mul jagada üht lugu

Soovin tõsta esile ühe olulise aspekti, mis on seotud Eesti lipu valge värviga. Valge värv sümboliseerib puhtust, ausust ja õiglust, kuid see kannab endas ka hariduse tähendust. Haridus on meie ühiskonna alustala ja võtmeks meie rahva arengule ning progressile. See on võti, mis võimaldab meil kasvatada endale tiivad, et lennata kõrgemale ja kaugemale. Lubage mul jagada üht lugu, mille ma kogesin mõned kuud tagasi. Peale üht vabariigi aastapäeva aktust tuli üks õpilane minu juurde ja ütles: “Direktor, palun anna mulle tiivad.” See lihtne, kuid ülimalt mõtlemapanev palve puudutas mind sügavalt. See õpilane nägi haridust kui oma võimalust kasvatada endale tiivad, et lennata kõrgustesse.

Karel Alliku Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Meie ülesanne on pakkuda igale inimesele võimalusi, juhendamist ja toetust, et nad saaksid arendada oma potentsiaali ning avastada maailma.

Ent me peame mõistma, et ootused ja võimalused ei peaks tulema ainult teistelt. Kui me ootame, et keegi teine annaks meile tiivad, siis võib see keegi teine need tiivad meilt ka ära võtta. Seepärast on oluline luua meie ümber keskkond, kus meie inimesed saavad ise kasvatada endale tiivad ja olla oma saatuse peremehed. Meie ülesanne on pakkuda igale inimesele võimalusi, juhendamist ja toetust, et nad saaksid arendada oma potentsiaali ning avastada maailma.

Karel Alliku ja Trivimi Velliste Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Nii nagu me Sindi Gümnaasiumis teeme, peab olema samasugune mõtteviis ka kogu Eesti riigis -keskkond, mis loob tingimused, kus iga inimene saab kasvatada enda sees tiivad, nii et need kannavad teda ka vastutuules. Meie ühiskond peab olema koht, kus haridus on võrdselt kättesaadav kõigile, kus inimestel on võimalus õppida, areneda ja oma unistusi ellu viia. Kui me saame võimaluse kasvatada enda sees täpselt sellised tiivad nagu me unistame, siis me oleme võitmatud.

Lauri Luur ja Karel Alliku Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Seega, täna, Eesti lipu päeval, lubagem meil mõelda sellele, kuidas me saame edendada haridust ja luua tingimused, kus iga inimene saab kasvatada enda sees tiivad. Ainult siis saame tõeliselt väärtustada meie lipu sümbolismi ja ehitada tugevamat ning tulevikku suunatud Eesti ühiskonda.

Karel Alliku ja Eneli Arusaar Eesti lipu 139. sünnipäeval Sindis.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Aitäh teile ja oleme uhked oma lipu üle!