LÜDIGI MEESKOOR KONTSERTREISIL WALES’IS

Fotogalerii

Lüdigi kooriga Wales’is. Foto: Marina Mesipuu-Rhun

Pärnu Raeküla Vanakooli keskuse töötaja Marina Mesipuu-Rhun on mitu päeva ringi rännanud koos Mihkel Lüdigi nim. meeskooriga nende kontsertreisil Wales’is, millest teeb nüüd lühiülevaate.

Marina Mesipuu-Rhun. Foto: Urmas Saard

Idee sai alguse üle aasta tagasi, kui alustati ettevalmistustega koori visiidiks. Toimusid mitmed nõupidamised ja arutelud mille tulemusi saime nüüd nautida. Pärnu meeskoori kutsus külla Côr Meibion Prysor Trawsfynydd, Gwynedd maakonnast Walesist. Raeküla Vanakooli keskus on kahe koori vaheline lüli.

Läinud nädala neljapäeval, 8. juunil lendas 32 liikmeline grupp Manchesteri, kust siis suunduti ühiselt bussiga Trawsfynydd`i. Samal õhtul oli pidulik vastuvõtt kohalikus kogukonna hallis Trawsfynyddis, kus koorid tegid esimese ühise proovi. Kõlasid tervitussõnad kohaliku kogukonna volikogu esimehelt ja muidugi ka mõlemate kooride esindajatelt.

Reedel külastas koor kohalikku kooli Ysgol Bro Hedd Wyn, kus lapsed laulsid koorile ja koor lastele ja õpetajatele. Ka ümbruskonna naabrid tulid kuulama. Meil oli võimalus uurida koolimaja ja kohalikku koolielu. Peale seda suundus koor Tan y Bwlch, mis on Snowdonia rahvuspargi koolituskeskus (Snowdonia National Park Centre). Meie giid Twm Elias tutvustas kohalikku ajalugu ja nende peamisi tegevusi, keskkonda ja loodust. Ega kaua ühes kohas püsida ei saanud ja pidime juba suunduma edasi Harlech`i poole. Kohaliku lossi varemetes toimus esimene väike kontsert, kus kohaliku kooli Ysgol Ardudwy esines koos Lüdigi kooriga lossi külastajatele. Saime sooja vastuvõtu osalisteks nii rahva kui ka ilma poolest. Sellega päev veel lõppenud. Suundusime esimese õhtu kontsertpaiga poole Dyffryn Village Hall, kus toimus proov ja õhtul kontsert koos Côr Meibion Ardudwy kooriga. Ilus kontsert koos lauluilu hindavate kuulajatega. Tihe päevakava tõi palju positiivseid emotsioone.

Kohale olid tulnud lähemal ja kaugemal elavad eestlased

Laupäeval külastasime lähedal asuvat linna nimega Barmouth, mis on väga populaarne turistide seas oma liivarannaga. Meile üllatuseks toimus samal ajal 10 km jooks. Linn oli inimesi täis. Sellegipoolest oli meil võimalus nautida selle linnakese ilu ja melu. Õhtul toimus Trawsfynydd külakeskuse saalis Côr Meibion Prysor Trawsfynydd ja Lüdigi meeskoori ühiskontsert. Kohale olid tulnud lähemal ja kaugemal elavad eestlased. Peale kontserti jätkus traditsioonide kohaselt sotsialiseerumine kooride ja kohalikega kohalikus pubis The Cross Foxis Trawsfynydd, kust muidugi ei puudunud ka meeste ühislaulmine. Emotsioon, mis selle kõigega kaasa käib, on midagi erakordset.

Pühapäeva hommikul peale hommikusööki suundusime tutvuma kohaliku kultuuri ja ajalooga. Külastasime Ysgwrn`i – kohaliku poeedi Hedd Wyn sünnikodu. Ta on kuulus selle poolest, et võites National Eisteddfod of Wales luulekonkursi. Kahjuks hukkus ta I maailmasõjas. Temast sai kohalik kangelane. Seejärel suundusime vaatama Tomen y Mur, mis on esimesel sajandil pKr asunud Rooma kindlus Snowdonias, Gwyneddis, Walesis. Kindlus, mis asub Llyn Trawsfynyddist kirde pool eraldatud tõukejõu nõlval, ehitati kuberner Gnaeus Julius Agricola Põhja-Walesi kampaaniate ajal aastal 78 pKr. Kindlus asus Sarn Heleni nime all tuntud Rooma tee kõrval.

Peale lõunat suundusime linna nimega Dolgellau, kus kontsert leidis aset kohalikus kirikus koos Côr Bro Meirion Dollgellaust. Imeline kirikukontsert, mis andis erilise emotsiooni. Paitas ihu ja hinge. Kooril ilmub ka video nende ringreisist. Nii, et jälgige ja jääge ootele.

Esmaspäeval külastame Betws y Coed, Llanberis Slate Museum, Caernarfon lossi. Caernarfonis kohtusime lossi konstaabli ja Gwynedd County Council esimehega. Õhtu lõpeb ühise õhtusöögiga Oakly Arms`is, Maentwrong.

Koori visiiti Walesi on toetanud Eesti Kultuurkapital, Pärnu linn, Eesti Meestelaulu Selts, Viiking Spa-Hotel, Laesti As, Pärnu Vesi, Estonia Spa Hotel, Japs.