INTERNETITURVALISUS JA VÕIMALUSED KIIRELT RIKASTUMISEKS

Sisuturundus

Illustreeriv pilt. Foto allikas: AdobeStock, omandanud Podium North OÜ

Pole saladus, et tänapäeva moodsas maailmas on internetist saanud teine dimensioon või lausa ökosüsteem, kus inimesed veedavad suurema osa oma päevast. Eriti kehtib see noorte kohta, kes võivad sotsiaalmeedia platvormidel teisi kasutajaid jälgides ja ise sisu luues iga päev tunde ära kulutada.

Samal ajal on õhku kerkinud küsimus internetiturvalisusest. Tegemist on äärmiselt olulise teemaga, kuna internetis liikudes puutume kokku erinevate ohtudega nagu andmete õngitsemine, identiteedivargus, häkkerirünnakud jne. Selleks, et kaitsta end internetis toimuva kuritegevuse eest, on oluline järgida mitmeid turvalisuse põhimõtteid. Siin on mõned näpunäited:

  luues konto mõnes suhtlusportaalis või mistahes lehel, tuleks alati kasutada tugevat ja ainulaadset parooli. Samuti tuleks kaheastmelist autentimist kasutada igal võimalusel. Tähtis on ka jälgida, millist infot jagad sotsiaalmeedias ja teistes veebipõhistes keskkondades.


  tarkvara uuendamine ja turvaliste programmide kasutamine. Väga sageli on häkkerid edukad just seetõttu, et kasutaja ei ole uuendanud oma tarkvara või on kasutanud vananenud ja haavatavat tarkvara.

Miks on see teema oluline?

Internetiturvalisus on väga oluline teema, sest meie igapäevaelu muutub üha enam seotuks digitaalsete platvormide ja teenustega. Internetiturvalisus hõlmab turvameetmeid, mis aitavad kaitsta kasutajate andmeid ja privaatsust, samuti vältida pettuseid, häkkerite rünnakuid ja muud kuritegevust, mis võivad tekitada kahju nii üksikisikutele kui ka ettevõtetele.

Lisaks on oluline olla ettevaatlik petuskeemidega ja mitte jagada isiklikku infot võõrastega.

Kiirelt rikastumise võimalused internetis on samuti teema, mida tuleks käsitleda ettevaatlikult.

Kas internetis on võimalik raha teenida ja kuidas?

Kuigi on olemas erinevaid viise, kuidas interneti kaudu raha teenida, nagu näiteks kauplemine ja investeerimine, e-kaubandus jpm, ei tohiks unustada, et nendega kaasneb alati ka risk. Samuti võivad pettused ja muud ebaseaduslikud tegevused olla taktika, mida kasutavad petised, et sinult raha kätte saada ilma ise midagi vastu pakkumata.

Seega on oluline olla teadlik internetiturvalisusest ning otsida usaldusväärseid allikaid ja teenuseid, kui soovite interneti kaudu kaupu või teenuseid soetada või miks mitte ka ise veebis raha teenida. Samuti tuleks teha oma uurimistööd ja mitte usaldada kergekäeliselt kõiki lubadusi kiirelt rikkaks saada.

Turvalisus internetikasiinodes

Kui rääkida internetikasiinodest Eestis, siis vahel on eestlased ehk liigagi usaldavad. Õigupoolest tegutseb meie kodukamaral hulgaliselt välismaised ettevõtteid, mis pakuvad hasartmänge veebis. Nende tausta kohta ei pruugi olla kuigi palju infot üldse saadavalgi.

Juba 2000. aastate esimeses pooles välja töötatud Hasartmänguseadus annab hea raamistiku, millele on toetunud nii mängude pakkujad teenust osutades kui ka Maksu-ja Tolliamet järelvalve teostamisel. Kuigi pealtnäha on kõik hästi kontrollitud, siis ei saa kunagi olla liiga ettevaatlik. Seepärast soovitame alati teha ise taustauuringut olenemata, kas kasutate mõne investeerimisplatvormi või internetikasiino teenuseid.