Piltuudis: JÜRI TREI TÄHISTAB TÄNA OMA SEITSMEKÜMNE VIIENDAT SÜNNIPÄEVA

Fotogalerii: Jüri Trei 75 pildi valikus

Jüri Trei 75 pildi valikus. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Haapsalus 1948. aasta 25. veebruaril sündinud Jüri Treid tutvustab Vikipeedia eeskätt diplomaadi ja lauljana, mida ta kahtlematult ongi. Aga piirdudes üksnes nende kahe teadmisega oleks juubilari iseloomustamine kahtlematult väga kasin. Kaasteeliste silmis väärib Jüri kindlasti märksa suuremat tähelepanu.

Laulukateedris Tallinna Riikliku Konservatooriumi lõpetanud laulja laulis kuraditosin aastat Estonia laval. Ta on töötanud televisoonis muusika- ja meelelahutussaadete assistendina ja Teatrite Valitsuse juhatajana. Jüri on olnud Välisministeeriumi protokolliosakonna referent, Eesti Vabariigi konsul Peterburis. Viimane töökoht Välisministeeriumi pressi- ja infoosakonna nõunikuna.

Muljetavaldav on Jüri suutlikus osaleda paljudes ühiskondlikes ülesannetes. Jüri Trei on MTÜ Eesti Lipu Seltsi asutajaliige ja esimees; EELK autasude komisjoni liige; Riikliku pühakodade programmi juhtnõukogu liige; valitsuse moodustatud ametkondadevahelise “Rahvuskaaslaste programmi nõukogu” liige; ajalehe Peterburi Teataja taasasutaja ja toimetaja; Peteerburi Jaani kiriku Fondi esimees; Jaan Poska Fondi esimees; Eesti Muusikakultuuri Jäädvustamise Fondi esimees.

Jüri harrastused on Eesti lipp, ajalugu, sport, muusika, teater.

Tunnustused:

Aino Järvesoo auhind

välisministeeriumi teeneterist

Tallinna teenetemärk

Jakob Hurda rahvuskultuuri auhind

Muinsuskaitse Seltsi teenetemedal

EELK teeneterist

Kaitsejõudude medal

Kaitseliidu Valgerist

Kaitsejõudude Teenetemärk

Norra Kuningriigi Rüütlirist

Eesti Vabariigi Valgetähe IV klassi teenetemärk

Läti Vabariigi Kolme Tähe V klassi orden