MARKO ŠORIN: HOIDKEM TEDA, RÕÕMUSTAGEM TA ÜLE JA TEHKEM RIIKI ISE PAREMAKS!


Lipu seltsi liige Marko Šorin kõnelemas Eesti Vabariigi 105. aastapäeva tähistamisel Sindi raekoja rõdul. Foto: Urmas Saard / Külauudised

MTÜ Eesti Lipu Seltsi liikme Marko Šorini kõne täistekst, mille ta pidas Sindi raekoja rõdul Eesti Vabariigi 105. aastapäeva tähistamisel 24. veebruari hommikusel pidulikul lipurivistusel ja lipu heiskamisel.

Head kaaslinlased!

Eelmisel aastal tuli meil alustada vabariigi sünnipäeva tõdemusega, et meie naaber on alustanud täiemahulist sõda ning maailm ei ole sellest ajast enam endine. Paraku ta ei saagi enam endiseks. Teadmine, et Euroopas ei ole sõda tänu avatud maailmale ja demokraatiale enam võimalik, purunes meile nii tähtsal päeval.

Ka 105 aastat tagasi käis maailmas sõda, kuid sellele vaatamata kuulutasid eestlased välja oma riigi. Riigi, mida ei olnud mitte kunagi varem eksisteerinud. Sündis demokraatiline ja iseseisev riik, kus kõrgeima võimu kandjaks sai vaba Eesti rahvas. See oli aeg, kui Maailmasõda käis juba neljandat aastat. Miljonid sõdurid olid kaevikutes üle Euroopa ja paraku väga paljud neist ka hukkusid…

2023. aasta. 24.veebruar. Täiemahuline sõda Ukrainas on kestnud täpselt aasta. Tuhanded sõdurid on kaevikutes ja paraku tuhanded hukkuvad. Kuid mitte ainult. Üks riik peab sõda ka teise riigi tsiviilelanike, laste ja naiste vastu. Nii kohutav ongi hind, mida vabaduse eest makstakse.

Me võime aeg-ajalt ikka küsida: Kas me sellist Eestit tahtsimegi?

Mina küll tahtsin! Me oleme vabad ja me otsustame oma elude üle ise. Me arendame oma riiki ja ühiskonda. Areneme koos ja arendame koos. Ikka meile endile ja meie lastele. Me ei ole riigina rikkad ja ilm on meil tavaliselt kehva. Kõige pidulikumadki päevad on kõige külmemal ajal või kui Võidupüha ongi suvel, siis võib ilm olla sama külm, kui jõulude ajal. Aga see on meie riik ja maa ning meie rahvas.

Eesti Vabariik ei pruugi olla täiuslik ja ei toimi alati nii nagu võiks, kuid ta on meie oma. Kõige parem riik, kus elame just meie. Hoidkem teda, rõõmustagem ta üle ja tehkem riiki ise paremaks!

Täna on Eesti pidupäev ja laskem sini-must-valgel lipul uhkelt lehvida nii kodudes, linnaväljakuil kui ka oma hinges.

Ma tänan tänase pidupäeva korraldajaid siin Sindis. Eesti Lipu seltsi liikmeid, koolinoori ja lasteaia lapsi. Kõigi nende vanemaid ja kõiki teisi linnakodanikke. Sest see on meie kõigi pidu.

Elagu vaba Eesti!

Samal teemal:

VISAD, KANNATLIKUD, PISUT MELANHOOLSED, AGA KA NUTIKAD JA JULGED TÄHISTASID SINDIS RIIGI SÜNNIPÄEVA

ANTS VÄLIMÄE: AINUKE MAALAPP SUURES ILMAS MIS MEIE OMA