RAAMATUKOGUDES TOIMUVAD SAUNA-AASTA ÜLERIIGILISED LUGEMISED

Valik saunaraamatuid

Eilse esimese Eesti kirjanduse ja homme algava Eesti sünnipäevakuu raames osundatakse tähelepanu saunaga seotud kirjandusele – talletatud saunakultuurile, -pärandile, -kombestikule.

Küünlakuu jooksul korraldab 60 raamatukogu enda juures saunakirjanduse näituse ning paljud osalevad ka saunateemaliste raamatute ettelugemisel – raamatukogu loeb!

„Kuna sauna-tava on suuremas osas Eestis jõudnud katkematult tänapäeva, siis tasub meenutada ja edasi anda ka neid saunatarkusi, mida oma peres ja kogukonnas on järgitud, või järgitakse veelgi. Millal ja kuidas sauna kütta, kuidas saunaks valmistuda ja häälestuda, kuidas sauna ja saunalisi teretada, kuidas saunas toimetada jms“ ütles rahvakultuuri ja pühapaikade uurija Ahto Kaasik.

Igas Eesti piirkonnas on saunaga seotud erilisi rituaale ja kombeid, osad paremini salvestatud, teised vajaksid eestvedamist talletamiseks. Ülemaailmselt on soomlased suured saunaentusiastid, on aeg neile pakkuda tõsist konkurentsi eestlaste saunakultuuri mitmekesisusega. Kodulehel www.sauna2023.ee on üle 180 sauna ja 26 saunaliigi.

Ettelugemine on muutumas laiemaks trendiks. Näiteks pürib meie põhjanaabrite pealinn Helsingi lausa maailma lugemispealinnaks ja koolides on iga nädal raamatu lugemise tund. Sauna-aastal valivad raamatukogud enda äranägemise järgi saunateemalise laste-, koka-, arhitektuuri-, ajaloopärandi-, eluloo- või taimeraamatu, millest loetakse ühe peatüki. Raamatuid loetakse sauna2023 Facebook lehel alates 1. veebruarist.

Sauna-aasta ellukutsuja on ajakirjanik Rein Sikk ja eestvedaja Eesti Maaturismi Ühing, kes on viimased aastad muuhulgas tegelenud Eesti Saunatee võrgustiku ülesehitamisega ja kuulub alates eelmisest aastast Ülemaailmsesse Sauna Assotsiatsiooni (ISA).

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

TÄNAVUNE AASTA ON EESTIS KUULUTATUD SAUNA-AASTAKS