TÄNAVUNE AASTA ON EESTIS KUULUTATUD SAUNA-AASTAKS

Rein Sikk, Sauna-aasta idee autor ja ajakirjanik.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Alanud aasta 1. jaanuaril viskasid Eestis sajad inimesed leili tavalisest pidulikumalt, sest aasta 2023 on pühendatud saunale: saunakultuurile, -kombestikule, -toodetele, -ettevõtetele, -kogukondadele, -eestvedajatele ja kõigile, kellel saun hinges.


Sauna-aasta kodulehekülg asub aadressil sauna2023.ee, kus aastavahetusel leidus üle 140 sauna ja 21 erinevat saunatüüpi. Kuid osalisi lisandub järjest juurde.

Tavasid austav sauna-aasta on ellu kutsutud selleks, et edendada ja tutvustada tervislikku ning sotsiaalset saunaviljet; teavitada saunatarkust ja -tavasid; õhutada saunateadust, saunaloo uurimist ja tutvustamist. Aasta jooksul on ilmumas raamatuid ja teada on vähemalt üks dokumentaalfilm – Savvusanna sõsarad.

Eesti Maaturismi Ühingu teatel toimuvad sauna-aastal saunateemalised loengud ja arutelud nii kodu- kui välismaiste saunaentusiastide poolt, luuakse võimalusi virtuaalselt saunas käimiseks, räägitakse EAS ja Kredex Ühendasutuse turismiosakonna abil välisajakirjanike, reisikorraldajate ja turismiproffidega, ning koostöös ettevõttega Touringery jagatakse saunakogemust – osta üksikpiletina osalus mõnest saunateenusest, nii nagu täna on see võimalus avalikus saunas.

„Viskame rõõmuga koos Eestiga sauna-aasta tähistamiseks leili ning kutsume ülesse üheskoos tähistama ka Soomes ja Rootsis ülipopulaarset saunapäeva, mis toimub igal aastal juuni teisel laupäeval. See on Soomes lausa nii suur püha, et on olnud arutelud saunapäeva lisamisest riiklike tähtpäevade nimistusse“ ütles Ülemaailmse Sauna Assotsiatsiooni (ISA) president Risto Elomaa.

Kõige enam on saunasid Harjumaal, kokku 47 700, järgnevad Tartumaa 16 000 ja Pärnumaa 8 600 saunaga

Ehitusregistri andmetel on Eestis ligikaudu 100 100 sauna. Seega on keskmiselt Eestimaal ühe sauna kohta 13,3 elanikku. Kõige enam on saunasid Harjumaal, kokku 47 700, järgnevad Tartumaa 16 000 ja Pärnumaa 8 600 saunaga. Saun on olnud eestlaste põhiõigus. Lisaks traditsioonilisele saunatamisele kutsutakse kõiki eestimaalasi sauna-aasta ajal kasvõi üks kord osa saama juhendatud saunateenusest, kus saunameister viib läbi oma perekonna pärimusest ja kommetest lähtuvalt saunasessiooni. Saunameistrite loetelu, mis samuti ajas täieneb, on leitav kodulehelt https://sauna2023.ee/. Eestit väisavatel külalistel soovitatakse saada läbi saunaelamuse tunnetuslik kogemus eestlaseks olemisest – olgu see siis mõnes avalikus- või turismiettevõttes broneeritud saunas.

Sauna-aasta idee autor on ajakirjanik Rein Sikk ja eestvedaja Eesti Maaturismi Ühing, kes viimased aastad on muuhulgas tegelenud Eesti Saunatee võrgustiku ülesehitamisega ja kuulub alates 2022. aastast Ülemaailmsesse Sauna Assotsiatsiooni (ISA).

KU päevatoimetaja