PÄRNUMAAL ASUV TORI VALD SUURENDAB TEADLIKULT ELURIKKUST

Täiendatud fotogaleriiga

Sindi kärestiku liigirikas puhkeala. Autor: Arhitektuuribüroo Molumba

Tori vald alustab 2023. aastal projektiga, mis toob valla avalikku ruumi looduslikumat ja elurikkamat keskkonda. Nii antakse kogukonnale võimalus koos õppimiseks ning tegutsemiseks loodussõbralikuma avaliku ruumi kujundamisel.

19. jaanuaril tutvustas Tori vallavalitsus projekti „Elurikas Tori vald“, mis algab juba jaanuaris kogukonnale mõeldud tasuta koolitustega ja jätkub kevadel ühiselt Tori valda lilleniitude rajamisega. Ühe suurema tööna arendatakse Sindi paisu endise asukoha juures välja elurikas puhkeala.

Tori vallavanema Lauri Luuri sõnul on viimastel aastatel vallavalitsus teadlikult astunud samme selleks, et keskkonnasäästlikku mõtteviisi juurutada ja arendada.

Elurikkad lilleniidud ja Sindi jõe äärde rajatav puhkeala on omamoodi maamärgid, mis oma kohaloluga aitavad selle teema tähtsust ja võimalusi meile kõigile meelde tuletada

„Tori valla arengu seisukohalt on oluline, et meil kogukonnana oleks ühtne arusaam sellest, miks on keskkonnasäästlikkus oluline ja kuidas saame olla loodust hoidvamad kõikides oma tegevustes. Viime juba täna läbi rohehankeid, oleme muutnud keskkonnasäästlikumaks avalikke üritusi ja võtnud fookusesse hoonete energia kokkuhoiu. 2021. aastal alustatud teekond Rohetiigri Akadeemias on olnud kestlikkuse olulisuse mõistmisel Tori vallavalitsusele nii mitmeski mõttes silmi avav ja määrab meie valla lähitulevikku märkimisväärselt. Keskkonnahoid ja looduse kaitsmine on väärtused, mille olulisus aasta-aastalt kasvab ja milles igal ühel meist on oluline roll. Elurikkad lilleniidud ja Sindi jõe äärde rajatav puhkeala on omamoodi maamärgid, mis oma kohaloluga aitavad selle teema tähtsust ja võimalusi meile kõigile meelde tuletada,“ ütles vallavanem Lauri Luur.

Tori vald on kogu Eesti kontekstis tubliks eeskujuks oma tegemiste ja algatustega

Projekti avaüritusel esines Rohetiigri Akadeemia esindaja Teele Pehk, kes oli 2021. aastal alustanud organisatsioonide keskkonnaalase teadlikkuse akadeemia teises lennus Tori valla juhendajaks.

„Meile on kindlasti oluline, et omavalitsus kohaliku elu korraldajana on teadlik küsimustes, mis puudutavad kestlikkust ja pingutusi selle nimel. Tori vald on kogu Eesti kontekstis tubliks eeskujuks oma tegemiste ja algatustega, kuidas kohalikul tasandil samm sammult kogukonnaga koos mõtteviisi muuta,“ selgitas Pehk.

Bioloog Mart Meriste kõnelemas avaüritusel. Foto: Tori vallavalitsus

Kevadel Saugasse, Aresse, Torisse ja Jõesuusse rajatavate lilleniitude esmane eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust elurikkuse olulisusest, aga ka võimalusest ilma intensiivse ja keskkonda kahjustava niitmiseta hoida avalik ruum loodussõbralik, liigirikas ja väärtuslik. Lilleniitude seemnesegud aitab koostada seemneteadlane Mart Meriste, kelle sõnul on elurikkuse kadu üks suuremaid tänapäevaseid keskkonnaprobleeme.

Kui meie valikutesse lisandub kübeke loodushoidu, annab see oma osa ka globaalse elurikkuse kao pidurdamisse

„Elurikkuse kadu ei ole loodusõnnetus, vaid meie kõigi valikute tulemus. Maailma me üksikisikutena päästa ei suuda, kuid enda igapäevase elukeskkonna elurikkuse seisundi parandamine on kõigile jõukohane. Looduskaitseala võib olla nii koduaed, kortermaja hoovil olev muruala, avalik haljasala kui ka kortermaja rõdul olev lillekast. Kui meie valikutesse lisandub kübeke loodushoidu, annab see oma osa ka globaalse elurikkuse kao pidurdamisse ja moodustab omaette looduskaitseliikumise. See ongi igaühe looduskaitse,“ ütles Meriste.

Täpsemat infot projekti kohta leiab kodulehelt.

Projekti toetab Keskkonnainvesteeringute keskus kliimamuutustega kohanemise meetme kaudu. Toetust rahastab Euroopa Majanduspiirkond.

KU päevatoimetaja