UUEL AASTAL VÕIB ROHKEM PÜÜDA RÄIME, KOHA JA AHVENAT

Räimepüük. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Valitsuse otsusega lubatakse kaluritel Läänemerest räime püüda tänavusest rohkem, kilu veidi vähem. Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvest tohib võrreldes lõppeva aastaga välja tuua rohkem koha ja ahvenat.

Liivi lahe räimekvoot on järgmisel aastal jätkuvalt väga suur – 21 078 tonni. Läänemere avaosa räimekvoot suurenes 7957 tonnini. Kilukvoot on 25 671 tonni ehk pisut väiksem kui tänavu. Neile kvootidele lisandub veel kuni 10% lõppeval aastal püüdmata jäänud koguste varal.

Väga vähe saab tuleval aastal jätkuvalt püüda turska – kõigest 18 tonni. Põhjus selles, et tursavarud on väga kehvas seisus.

Uue aasta lõhekvoot jääb tänavusega samale tasemele: lubatud kogusaak Soome lahel on 969 ning Läänemere avaosas 1344 kala.

Peipsil suurenevad selle aastaga võrreldes ahvena, koha ja särje lubatud aastasaagid. Peipsilgi kerkivad püügivõimalused tänavu kasutamata kvoodi varal, aga mitte rohkem kui 5% iga liigi tänavusest kvoodist.

Esimest korda jõustatakse piirijärvedel lubatud aastasaagid püügivahendite kohta.

Valitsus kinnitas lubatud aastasaagid, lähtudes Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve kalapüügikomisjonis kokku lepitust ning Euroopa Liidus kehtestatud kvoodijaotusest.

KU päevatoimetaja