KERT KRÜSBAN ON VABARIIGI PILLIMEES 2022

Vabariigi Pillimees 2022 Kert Krüsban. Foto: Martin Kosseson

Eile, 25. novembril, selgus Viljandi Pärimusmuusika Aidas Vabariigi Pillimees 2022, kelleks valiti viiendat põlve pillimees Kert Krüsban.

Žürii esimehe Juhan Uppini sõnul on Kert Krüsban virtuoosne ja kaasahaarav traditsiooniteadlik pingekruvija, samas uuenduslike ja leidlike mänguvõtetega lõõtsamängija.

Vabariigi Pillimehe lõppvõistlusel osales 24 soolopillimängijat üle Eesti. Samal päeval toimunud eelvõistlusel valis žürii koosseisus Celia Roose, Cätlin Mägi, Ene Lukka-Jegikjan ning varasemad Vabariigi Pillimehe konkursi võitjad Juhan Uppin ja Martin Arak õhtusele lõppvõistlusele välja neli finalisti. Finaalis astusid lavale Villu Talsi, Kert Krüsban, Juhan Suits ja Rasmus Kadaja.

Vabariigi Pillimees 2022 Kert Krüsban ja president Alar Karis. Foto: Martin Kosseson

Lõppvõistlusel hääletas publik finalistide hulgast Vabariigi Pillimeheks Vihasoo külast Kuusalu vallast pärit Kert Krüsbani. Vabariigi Pillimehe tiitli andis üle Eesti Vabariigi president Alar Karis. Lisaks uhkele nimetusele ja tiitlile pälvis Vabariigi Pillimees hõbemärgi, Eesti Kultuurkapitali stipendiumi 1500€, soolokontserdi XXX Viljandi pärimusmuusika festivalil ja Eesti Pärimusmuusika Keskuse korraldatava kontserttuuri 2024. aastal.

Vabariigi Pillimees 2022 Kert Krüsban. Foto: Martin Kosseson

Välja anti ka Eesti Folkloorinõukogu eriauhind kõige tantsulisemale pillimehele, kelleks valiti Mihkel Sildoja. Eesti Rahvakultuuri Keskuse eriauhind anti üle Rasmus Kadajale.

Vabariigi Pillimehe valimised toimuvad üle aasta, konkurssi korraldab Eesti Pärimusmuusika Keskus koostöös Eesti Folkloorinõukogu ja Eesti Rahvakultuuri Keskusega. Vabariigi Pillimehe tiitli võitnud pillimängijale kuulub tiitel ja aunimetus igavesti.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

VABARIIGI PILLIMEES 2020 ON MARTIN ARAK

VABARIIGI PILLIMEES JUHAN UPIN SÕIDAB ÜLE-EESTILISELE RINGREISILE