KESKKONNASÕBRALIKUMALT HALLOWEENIKS VALMISTUMINE

Muumia-kõrvits. Foto: OÜ Agenda Public Relations

Iga aasta hingekuu viimasel päeval tähistatava Halloweeni traditsioon sai alguse iidsest keldi festivalist Samhain. Inimesed läitsid lõkked ja riietusid kummituste peletamiseks kostüümidesse. Kaheksandal sajandil nimetas paavst Gregorius III 1. novembri kõigi pühakute austamise päevaks.

Kuid peatselt hõlmas kõigi pühakute päev ka mõningaid Samhaini tavasid. Sellele päevale eelnevat õhtut tunti kõigi pühade õhtuna (All Hallows Eve), hiljem Halloweenina. Hiljem kujunesid halloweeni päeva tegevusteks trikitamine, jack-o-laternate nikerdamine, pidulikud koosviibimised, kostüümide selga tõmbamine ja maiustamine.

Oktoobri lõpp toob aasta-aastalt üha enam Halloweeni tähistamise kombeid ka Eestisse. Peamiselt lastele, aga ka täiskasvanutel meeldib riietuda hirmuäratavatesse kostüümidesse ja käia naabruskonnas kommi pommimas.

Euroopa Komisjoni poolt ellu kutsutud Euroopa kliimapakti raames pakuti välja ideid, kuidas keskkonnasõbralikumalt Halloweeni tähistada.

Nikerdamata kõrvits. Foto: OÜ Agenda Public Relations

Ära raiska toitu!

Rohttaimest laternad näevad välja küll põnevatena, aga enne poest ostetud kõrvitsa tühjaks kraapimist, et ainsaks õhtuks selle oma ukse taha laternaks sättida, tasub mõelda tolle kasvatamiseks kulunud vee hulgale, energia kulule ja maa kasutusele. Maailmas visatakse igal aastal peale Halloweeni ära miljoneid kõrvitsaid, mida saanuks tegelikult dekoreerida neid rikkumata ja hiljem toiduks tarvitada.

Kõrvitsast ei soovitata teha laternat. Pigem aseta kõrvits täiesti tervelt näiteks välisukse kõrvale koos mõne olemasoleva laternaga ja sügislilledega. Soovikorral maali kõrvitsale nägu, kasutades toiduvärve või lõigates paberist sobiva kujuga tükid, et nendega kõrvitsat kaunistada.

Lahti lõikamata kõrvits säilib kuivades tingimustes üsna kaua ja sellest võib pärast pidustusi maitsvaid roogasid valmistada. Toidu raiskamise vältimine on lihtsaim moodus keskkonnasõbralikumalt käitumisel.

Ämblik-kõrvits. Foto: OÜ Agenda Public Relations

Kostüümid

Hirmuäratavate kostüümide kasutamisel võib näidata erilist leidlikust ja olemasolevatest vahenditest soovitatakse kasutada näiteks pappkaste, mis andvat lõputuid võimalusi lahedate kostüümide meisterdamiseks.

Kommid, mitte pommid

Kui uksel kostub koputus ja keegi hüüab „Komm või pomm!“, siis on kombeks küsijale maiustusi jagada. Kuid maitsvate taliõunte kinkimine tuleks taas ausse tõsta – kommi saavad lapsed ju niigi palju. Kui oled eriliselt usin, siis küpseta küpsiseid või meisterda maitsvaid energiapalle purustatud datlite, pähklite ja muu maitsvaga.

Urmas Saard