ÕPETAJATE PÄEVAL VÕIVAD ÕUNAPUU ALL SÜNDIDA HEAD MÕTTED

Legendi kohaselt olevat õunapuu all istunud Isaac Newtoni lagipähe potsatanud õun ajendanud küsima, miks kõik asjad ikka allapoole kukuvad. Tosin aastal tagasi kinnitas Londoni Kuninglik Selts, et legendil olnud tõepõhi all. Õun polevat küll lausa pähe kukkunud ja gravitatsiooniseadus nii hoobilt siiski ei sündinud, kuid alguse see teaduste nurgakivi seal nõnda veidral kombel sai.

Pikka aega õpetaja sümboliks peetud õuna otsesõnu küll Newtoni ja õuna omavahelise kokkupuutega ei seostata, aga eesti keeles mängib õuna algustäht toredat keelelist vingerpussi, sest ka õpetaja algab meie emakeelele ainuomase lookleva katusega tähemärgiga.

Läänemaailmas oli teatavasti mõnisada aastat tagasi õpetajatele esimesel koolipäeval õunte toomine päris tavaline tegevus. Peetakse tõenäoliseks, et maapiirkondades polnud perekondadel piisaval hulgal raha linnast saabunud õpetajatele tasumiseks. Selle asemel maksti õpetajatele laste harimise eest nende endi koduaias kasvatatava toiduga: kartulite, kaalikate, vilja, õunte ning kõige muuga.

Õuntega palga maksmisest kujunes ajapikku sümboolne õun, mis kingiti kooli alguses õpetajale, aga traditsioon väärib järgimist jätkuvalt ka tänasel õpetajate päeval. Kuuldavasti toovad näiteks britid ja ameeriklased tänapäevalgi oma õpetajatele õunu, mis sümboliseerib lapsevanemate õpilaste tänulikust.

Siiski väärib tänasel päeval märkimist, et kuigi õun on peale kõige muu enamikele õpetajatele lihtsalt väga maitsev suupoolis, ei asenda see oodatud ja põhjendatud palgatõusu. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukase sõnul ongi praegu seatud eesmärgiks tõsta õpetaja palga alammäära selliselt, et keskmine õpetaja palk jõuaks paari tuhandeni.

Urmas Saard