ALANUD ON LÕHKEMATERJALI JA EBASEADUSLIKE RELVADE LOOVUTAMISE KUU

Illustreeriv pilt. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Politsei- ja Piirivalveamet ühes koostööpartneritega kutsuvad oktoobrikuus üles vabatahtlikult ja karistust kartmata loovutama kodudes olevaid ebaseaduslikke relvi ning lõhkematerjali.

Ohtlike ja keelatud esemete loovutamise neljas kampaania kestab terve oktoobrikuu ja selle eesmärk on vähendada inimeste kodudes leiduvate keelatud ja ohtlike esemete hulka.

Politseileitnant Riita Proosa sõnul juhib politsei ühes koostööpartneriga üleriigilise kampaania korras kogukonna tähelepanu ebaseaduslike esemete loovutamisele kord aastas, kuid tegelikult saab koju jäänud ohtlikke esemeid karistust kartmata vabatahtlikult loovutada mitte ainult oktoobrikuus toimuva kampaania vältel, vaid ka muul ajal.

Ta toonitas, et kui kellelgi on enda või lähedase majapidamises ebaseaduslikke relvi, nende osi või lõhkematerjali, siis tuleb helistada häirekeskuse numbril 112. „Kirjeldada tuleks võimalikult detailselt, millise esemega on tegu, kust see ese leiti ning kus ohtlik ese parasjagu asub. Seejärel tulevad politseinikud või demineerijad, kes keelatud esemed endaga kaasa viivad. Mitte mingil juhul ei tohi ise püss seljas või lõhkematerjali pakk kaenlas politsei- või päästeametihoonetesse kohale tulla,“ rõhus Proosa igaühe ohutusele.

„Sama riskantne nagu on keelatud esemete kodus hoiustamine, on ka sellest mitte teada andmine. Ühelt poolt võivad need esemed asjatundmatu inimese käes olla suisa eluohtlikud, teisalt aga toob ebaseadusliku relva või lõhkematerjali omamine kaasa kriminaalkaristuse. See omakorda jätab inimese ellu väga pikaks ajaks jälje rikkudes ära võimaluse astuda näiteks Kaitseliitu, asuda tööle mõnda riigiametisse või tulevikus taotleda endale relvaluba,“ loetles Proosa tagajärgi, mida võivad kaasa tuua ebaseaduslike relvade ja lõhkematerjali omamine ning varjamine.

Käimasoleva kampaania partnerid on Politsei- ja Piirivalveamet, Päästeamet, Kaitsepolitseiamet ja prokuratuur.

KU päevatoimetaja