TALLINNA VÄRAVALE TEHTI UUENDUSKUUR

Uuenduskuuri läbinud Tallinna värav. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Osaühing PREV lõpetas kaks ja pool kuud kestnud Tallinna värava rekonstrueerimise ja väravast saab nüüd taas läbi minna.

Rekonstrueerimise käigus krohviti värava seinu, tehti värviparandusi, parandati värava räästaid ja katust, restaureeriti värava kohal kõrguvat vappi ja korrastati värava ümbrust. Ajaloolise värava rekonstrueerimine maksis 99 632 eurot.

Tallinna värav on ainus 17. sajandist pärit vallivärav Baltimaades

Aastatel 1675-1686 ehitatud Tallinna värav on ainus 17. sajandist pärit vallivärav Baltimaades. Kuni 1710. aastani nimetati seda Kuninga ehk Karl-Gustavi väravaks. Väravast viis sild üle vallikraavi Tallinna poole suunduvale Riia–Pärnu-Tallinna postimaanteele.

Hoone on ehitatud maakividest ja tellistest, fassaadide välisvooder poorsest Riia dolomiidist. Sirget väravatunnelit katab keskelt 4,95 meetrit lai ja 6,85 meetrit kõrge silidervõlv. Väravatunnel on mõlemast otsast suletav tugevate tiibustega, keskel oli algselt langevõre. Külgtunnelites asusid vaate- ja laskeavadega valveruumid. Laskeavad ulatusid külgtunnelitest peatunnelisse, milledest üks on säilinud.

KU päevatoimetaja