ALGAS REGISTREERUMINE VABARIIGI PILLIMEHE KONKURSILE

Foto: Kristiin Elmat

Eesti Pärimusmuusika Keskus kuulutab välja järjekorras kolmanda Vabariigi Pillimehe konkursi, mille käigus valib publik taas tõelise, eheda vabariigi pillimängija. Konkurss toimub 25. novembril Viljandi Pärimusmuusika Aidas.


Iga kahe aasta tagant toimuva soolopillimeeste konkursi laiem eesmärk on pärimusmuusika populariseerimine ja pillimänguoskuse edendamine. Sama tähtsa osa moodustab kontsertõhtul pillimeeste omavaheline taaskohtumine ja üksteisele kaasaelamine. Konkursil võib osaleda kõikide pillidega ning kõik Eesti pillimängijad on oodatud osalema. Vabariigi Pillimehe konkursi võitjale annab aumärgi üle Eesti Vabariigi president Alar Karis.

Konkursile registreerumine algab 27. septembril ja kestab kuni 10. oktoobrini. Kontsert-võistlust hindab ja finaalis osalejad valib professionaalne žürii, kuhu kuuluvad Cätlin Mägi, Celia Roose, Ene Lukka-Jegikjan ning varasemad Vabariigi Pillimehe konkursi võitjad Juhan Uppin (2018) ja Martin Arak (2020).

Eesti Pärimusmuusika Keskuse juhataja Tarmo Noormaa sõnul võiks Vabariigi Pillimehe konkurss olla koht, kuhu tulevad kokku kõik eheda pillimuusika ja laulu austajad, olgu nad siis muusiku, tantsija või kuulaja rollis. „Tänapäeval, paraku, ei kuulu enamus meist külakogukondadesse, kus muusika toimib sotsiaalse „liimina“ ja kogukonna liikmetel on oma kindel roll. Mida keerulisemaks lähevad ajad, seda selgemaks saab, et meil kõigil on vaja oma communitas`t,“ kõneles ta. Pärimusmuusika peab linnaühiskonnas kohanema ning selleks on vaja koos jämmida, pidutseda, tantsida, jutustada ning ehe pärimusmuusika pakub selleks sobivat platvormi. „Mäletan, kui alles alustasin pillimänguga ja pärast esimest avalikku ülesastumist julgustas legendaarne Võrumaa lõõtsamees Elmar Ruusamäe mind edasi mängima – kui palju enesekindlust tema positiivne suhtumine mulle andis! Soovin tekitada kõigile osavõtjatele just sellise inspireeriva õlatunde,“ selgitas Noormaa.

Konkursil on hea pillimängija tunnuseks pillimänguoskus, mõnikord saab aga määravamaks erakordne traditsioonide tundmine, võime mängida tantsuks või karisma ja ladus jutt.

25. novembril kell 11 algav kontsert-võistlus on pealtvaatajatele tasuta. Žürii valib edasipääsejad ning finaalkontsert algab kell 19.

Osalemise tingimused:

Vanust vähemalt 16 aastat

Laval tuleb üksinda esitada üheksaminutiline eesti pärimusmuusikast koosnev kava

Osaleja võib kasutada mitut pilli

Lubatud on ka omalooming, mis on loodud eesti traditsioonilises stiilis ning arvestab traditsioonilist esteetikat ja esitusviisi

Auhinnad:

Vabariigi Pillimehe hõbemärk
Eesti Kultuurkapitali stipendium 1500 €
Soolokontsert XXX Viljandi pärimusmuusika festivalil
Üle-eestiline kontserttuur 2024. a. sügisel

Konkursil osalemiseks saab registreerida siin