PÕKADE KÜNNIVÕISTLUS OLUSTVERES

Vanatraktorite T- 25 künnivõistluse tänavune võitja Allan Mölder. Foto: Heino Laiapea

Heino Laiapea, Olustvere Sovhoostehnikumi vilistlane

Olustveres peeti 17. septembril samaaegselt rahvusvahelise koolinoorte künnivõistlusega teist aastat vanatraktorite T- 25 künnivõistlus. Esinelikus oli võistluse võitnud kohalik mees Allan Mölder, kellele järgnesid Keit Uusen, Heiki Hiiemäe ja Marko Suurmets.

Kaugemalt tulijad olid Tarmo Tamm Helmest ja Marko Suurmets Karksi-Nuiast, ülejäänud seitse kündjat ca viie kilomeetri raadiuses võistlusplatsist.

Kaks traktorit oli kokkuehitatud DT 20 ja T25 osadest, ülejäänud T25 või T-25 A (kabiiniga). Atradest paistis hästi kirju valik. Väljas olid ühe- ja kahesahalised, täiesti isetehtud või ümberehitatud, mõni ka puhas tehasetoodang.

Eelnevad sajud ja võistluspäeva vihmavalingud muutsid põllu pehmeks. Mitmel kahekorpuselise adraga kündjal oli keeruline valitud kiiruse ja nõutud künnisügavusega (18 cm) üheaegselt toime tulla. Seda näitavad sügavad rööpad kõrrepõllul. Minut peale viimase kündja lõpetamist tuli jälle sahmakas vihma.

Võistlusplatsi suurus 50 x 12 meetrit on ligi poole väiksem sellest mida künnavad suured traktorid. T-25 traktorite künnivõistluse juhendi koostas Olustvere TMK teenekas põllumajanduseriala praktikate juhendaja Elmut Lehiste, kes ka seekord võistlejaid instrueeris.

Hommikupoolikul olid proovikünnil nõuga abiks Elmut Lehiste ja kohtunikud. Kuigi võib eeldada, et tegu on harrastuskündjatega, polnud see päris nii. Kolm Olustvere ametikooli vilistlast: Harry Tikut, Keit Uusen ja Johannes Toom on ju siin künniõpetust saanud. Kaks viimast on edukalt esinenud noorte künnivõistlustel. Kolm kohtunikku Margus Lepa juhtimisel tegid oma tööd igati asjatundlikult, kindlust andis eelmise aasta kogemus.

Tääksi mees Heiki Hiiemäe andis kohtunike käsutusse oma firma bussi, mis näitab kogukonna suhtumist künnivõistlustesse. Esimese Olustvere õpilasena võitis tehnikumidevahelistel künnivõistlustel esikoha Ülo Loorens 1970. aastal. Seega on Olustveres künniõpetust jagatud üle poole sajandi. Kui 2024. aastal peaks Eesti korraldama künni maailmameistrivõistlused, sobivad T-25 traktorid sinna demonstreerima meie künniajalugu. Selleks head harjutamist! 21-22. septembril Iirimaal 67. maailmameistrivõistlustel esindavad Eestit mullused Eesti künnimeistrid Kaspar Järvala ja Priit Puuorg.

Samal teemal:

ÜLESKUTSE: AITAME EESTI KÜNNIMEHED MAAILMAMEISTRIVÕISTLUSTELE