VASTUPANUVÕITLUSE PÄEVAL TALLINNAS JA HAGERIS

Hageri koguduse lipu pühitsemine (Foto: peapiiskop Urmas Viilma Facebooki leht)

Tavapäraselt toimub 22. septembril mitmeid traditsiooniks kujunenud sündmusi. Tänavune riigivanemate mälestusjumalateenistus peetakse Hageri Püha Lambertuse koguduse kirikus.

Algusega kell 13.00 leiab aset mälestustalitus Tallinna Metsakalmistul Otto Tiefi ja Arnold ja Heli Susi haual. Lipuvalve juures kõneleb riigisekretär Taimar Peterkop.

Kell 14.50 toimuval kogunemisel Kohilas asetatakse lilli ja läidetakse küünlad Vabadussõjas langenutele. Kümmekond minutit hiljem asetatakse lilled neljakordse riigivanema Jaan Teemandi mälestuskivile. 24. septembril täitub Jaan Teemanti sünnist 150 aastat.


Kell 16.00 algab riigivanemate mälestusjumalateenistus Hageri Püha Lambertuse koguduse kirikus, mis mullu tähistas oma tegevuse 800. juubeliaastat. Koguduse rajamise eelduse lõid Taani misjonärid. Teatakse, et aastatel 1219 – 1220 ristisid harjulasi ja alustasid Hageri kiriku ehitamist Taani Ribe linnast pärit preestrid. Sealt toodigi Hagerisse kaasa nimipühaku Lambertuse nime ja austuse. Kiriku täpne valmimise aeg pole siiski teada. Aga kuna ristimisega pannakse alus koguduse tekkele, siis on juba pikka aega peetud koguduse sünniks 1221. aastat.

Hageri kirik. Foto: Vello Kuusmaa / EELK Hageri koguduse koduleht

Juubeli aastaks valmis ka koguduse lipp ja vapp, mille kujundas heraldik Priit Herodes. Kujundusest kõneldes selgitas ta, et punane tähistab Püha Vaimu tegevust, ligimesearmastust ja koguduse nimipühaku märtriseisust. „Kuldne on jumaliku tõe, õnne ja pühendunud tööga saavutatava edu tunnusvärv. Hõbedane märgib tarkust, ustavust ja hingepuhtust. Kilbijaotus osutab Raplamaale, punased väljad koos hõbedase ristiga viitab taanlaste panusele Eestimaa ristiusustamisel ja Hageri kiriku rajamisel, samuti siinse ala ajaloolisele kuulumisele Harjumaa koosseisu. Mitra ja pistoda on märterpiiskopi Püha Lambertuse tunnusmärgid”.

Koos peapiiskop Urmas Viilmaga teenib neljapäeval EELK Lääne-Harju praost, Hageri koguduse õpetaja Jüri Vallsalu. Jutlustab Urmas Viilma. Mälestusküünlad süütavad peapiiskop Urmas Viilma, Kohila vallavanem Allar Haljasorg, vallavolikogu esimees ja riigikogu liige Heiki Epner. Päevakohase kõne peab MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi juhatuse liige Trivimi Velliste, kes nimetab ka kõiki lahkunud riigivanemaid nimepidi.

Urmas Saard