PÄRNUS SÕLMITI UUS KOALITSIOONILEPING, KOKKU KUTSUTAKSE ERAKORRALINE VOLIKOGU ISTUNG

Fotogalerii

Pärnu koalitsioonileppe allkirjastamine. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Reformierakonna, valimisliidu Pärnu Ühendab ja Isamaa esindajad kirjutasid täna Pärnu Linnakodaniku majas alla koalitsioonilepingule, mille järgi hakatakse edaspidi Pärnu linna juhtima.

Alates mullu sügisest juhib Pärnut koalitsioon, kuhu kuuluvad valimisliit Pärnu Ühendab, Keskerakond ja Reformierakond. Hiljuti tekkisid koalitsioonipartnerite vahel erimeelsused, mille tulemusena alustasid valimisliit, Reformierakond ja Isamaa uusi võimukõnelusi. Koalitsiooni koostöövõime ja usaldus purunes väidetavalt pärast seda kui Keskerakonna esimees Jüri Ratas olevat teinud tänaste koalitsoonipartnerite selja taga ettepanku luua Pärnus uus koalitsioon koos Isamaa ja EKRE-ga.

Seevastu kirjutas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Pärnu fraktsiooni juht Agnes Pulk 10. septembril rahvusringhäälingu veebilehes, et ei tema ega nende piirkonna esimees Helle Kullerkupp ega isegi nende riigikogu liige Alar Laneman polevat sellest toredast ettepanekust midagi kuulnud, rääkimata konkreetsetest koalitsiooni nõupidamistest Keskerakonna ja Isamaa kohalike juhtfiguuridega.

Esmaspäeval teatasid volikogu liikmed Toomas Kivimägi ja Andres Metsoja ning Pärnu linnapea Romek Kosenkranius oma pressiteates, et nädalavahetusel on Reformierakonna, Isamaa ja valimisliidu esindajad pidanud konsultatsioone ning 12. septembril alustati koalitsioonikõnelusi nimetatud osapoolte vahel Pärnu uue võimuliidu moodustamiseks. Koalitsioonikõnelused lõpetati eile hilisõhtul ja täna hommikul tehti veel viimaseid viimistlusi.

2022. a sügiskuu Pärnu koalitsioonilepe on allkirjastatud.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Praeguseks on koalitsioonilepe allkirjastatud. Romek Kosenkranius rääkis ajakirjanikele, et allkirjastatud leping on oma põhisuundumuses üsna sarnane mullu oktoobris sõlmitud lepinguga. “Osapooled on näinud, et Pärnu areng on eelmises leppes kirjutatud õigel suunal. Esikohal on loomulikult Pärnu uus sild, aga ka haridus, majandus, hakkamasaamine sotsiaalvaldkonnas.”

Millega see päädib, on täna vara öelda

Toomas Kivimägi ütles, et mis puudutab uut silda ja selle ehitamise rahastamise numbreid, siis Vabariigi Valitsus lähtub Pärnu linnavalitsuse poolt riigile esitatud taotlusest. Kivimägi sõnul pole veel mitte ühtegi otsust langetatud, aga hiljemalt 30. septembril, kui valitsus annab 2023. aasta riigieelarve üle Riigikogule, selgub, mis sellest taotlusest on saanud. “Mina ja Andres, Riigikogu liikmetena, loomulikult põhjendame ja kaitseme seda Pärnu linna poolt esitatud taotlust. Millega see päädib, on täna vara öelda. Laskmata karu pole mõtet jagada. Aga mina oleks mõõdukalt optimistlik,” lausus Kivimägi.

Pärnu linnavalitsus tegi riigile esitatud taotluse arvestusega, et uue silla maksumuseks võib kujuneda ca 50 miljonit eurot ja 1. septembril valitsusele läkitatud kirjas sooviti riigieelarvest küsida ehituseks 25 miljonit eurot lisaraha.

Andres Metsoja (Isamaa) kingib koalitsioonipartneritele mett.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Homsel Pärnu linnavolikogu korralisel istungil esitavad uued koalitsioonipartnerid avalduse erakorralise volikogu istungi kokkukutsumiseks kolmapäeval, 21. septembril Pärnu raekoja saalis.

Erakorralise istungi päevakorras on umbusalduse avaldamine volikogu esimehele, uue volikogu esimehe valimine, linnavalitsuse liikme ametist vabastamine, uue linnavalitsuse liikme ametisse kinnitamine ja volikogu komisjonidega seotud küsimused, teatab Teet Roosaar, Pärnu linnavalitsuse meedianõunik.

Urmas Saard

Samal teemal:

PÄRNUS ALLKIRJASTATI KOALITSIOONILEPING