OPTIMIST PÄLVIS AASTA SEKSUAALTERVISE EDENDAJA AUNIMETUSE

Auhindamise pildil Magnus Lužkov, Jaana Below, Mari-Liis Ahven, Susanna Eenma, Bruno Palmik. Foto: Katrin Salundi

Eesti Seksuaaltervise Liidu (ESTL) liikmed valisid 2021. aasta seksuaaltervise edendajaks agentuuri Optimist. Esimest korda sai auhinna ettevõte, mille taga on seksuaaltervise edendamisse panustanud terve grupp inimesi.

Auhinna eesmärk on tunnustada inimest või organisatsiooni, kes on Eestis seksuaaltervise valdkonnas eriliselt silma paistnud, kes on oma eeskujuga innustanud teisi, mõjutades sellega positiivselt kõikide inimeste elu.

Optimist esitati kandidaadiks järgmise põhjendusega: reklaamiagentuur Optimist tuli ESTLile tasuta appi, et kaasata ühiskonda seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmise vajadusse. Agentuur lõi väga mõjusa lahenduse, mis näitas üldsusele ehmatavat reaalsust, kuidas näeb välja 14aastase lapse ja täiskasvanu armusuhe ning kui karistamatult võib täiskasvanu ennast sealjuures tunda. Kampaania tõstis oluliselt avalikku rahulolematust ning avaldas poliitikutele survet vanusepiiri tõstmiseks.

Doktor Jaana Below, Eesti Seksuaaltervise Liidu president: „ESTL on teinud seksuaalse enesemääramise ea tõstmiseks valitsuse poole pöördumised ja arutelud ka aastatel 2009 ja 2016, aga tulemuseta. Nüüd, kui Optimist lõi sellise julge kampaania sai vastav seadus ka muudetud. Väga tervitatav, kui ettevõttel on sotsiaalset närvi ja ta tuleb meie kõigi jaoks olulisel teemal kaasa lööma.“

Kampaania ei jäänud märkamata ka väljaspool Eestit, kus lisaks kodumaistele kuldmunadele võideti mitmeid auhindu, sh Cannes Lions loovusfestivalil pronkslõvi.

Aasta seksuaaltervise edendaja auhinnaks on klaasikunstnik Kateriin Rikkeni autoritöö.

Mari-Liis Ahven kommunikatsioonibüroost Optimist Public sõnas, et agentuuritöö privileeg on see, kui julgeid ideid usaldatakse, sest läbi eristuvate lahenduste saab saavutada ka tulemusi. „Optimisti loovkontseptsioon #14poleokei puhul oli sotsiaalset närvi ning julgust nõudev, kuid ennekõike muutuse elluviimisele orienteeritud. Iseäranis oluline on olnud tiimitöö, millesse panustasid loovagentuuri Optimist Creative’i ja PR-agentuuri Optimist Publicu meeskonnaliikmed, aga ka Seksuaaltervise liit ning kriitilise meelega ühiskonnaliikmed.“

Eesti Seksuaaltervise Liit on valinud seksuaaltervise edendaja alates 2017. aastast. Auhinna nominente saavad esitada kõik liidu liikmed. Liidu liikmed valivad laureaadi aastakoosolekul.

2020. aasta laureaat oli „Jess, lapsed!“ autor Merilin Mandel,

2019. aasta laureaat oli sotsiaalminister Tanel Kiik,

2018. aasta laureaat oli Lastemaja juht Anna Frank-Viron,

2017. aasta laureaat oli Risti Koguduse õpetaja Annika Laats.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

AASTA SEKSUAALTERVISE EDENDAJA ON MERILIN MANDEL