TÄNA ON TEADMISTEPÄEVA PUHUL EESTIS LIPUPÄEV

Lipupäeval heisatud majalipp. Foto: Urmas Saard / Külauudised

1. septembril on teadmistepäev ning sel puhul heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja omavalitsusasutused, samuti avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lipu heiskamisega võivad tervitada kooliminejaid ka kõik kodumajapidamised, ettevõtted ja organisatsioonid.

Traditsiooniliselt 1. septembril algava uue kooliaasta puhul osutatakse heisatud lippudega erilist tähelepanu kooliteed alustajatele ning tähtsustatakse õppimist. Põhikooli, gümnaasiumi, kutseõppeasutuse, rakenduskõrgkooli ja ülikooli hoonel heisatakse Eesti lipp kõigil koolipäevadel.

Lipud heisatakse päikesetõusul, kuid mitte hiljem kui 8.00 ja langetatakse päikeseloojangul.

Eesti lipp koosneb kolmest võrdse laiusega horisontaalsest värvilaiust: ülemine on sinine, keskmine must ja alumine valge. Lipu laiuse ja pikkuse vahekord on 7:11. Sinine toon rahvusvahelise PANTONE värvitabeli järgi on 285 C. Hoone küljes olevasse lipuvardasse või hoone katusel olevasse lipumasti heisatava lipu minimaalne suurus on 105×165 sentimeetrit. Eesti lipu heiskamisel vertikaalselt asub lipu sinine värvilaid vaataja poolt nähtuna vasakul. Lipu heiskamisel lipumasti on mast ligikaudu kuus korda pikem lipu laiusest.

Kulunud ja katkine lipp hävitatakse väärikalt. Värvilaiud võib lõigata lahti ja visata lipp seejärel prügi hulka või põletada diskreetselt.

Eesti lipu, riigivapi või muu ametliku sümboli maharebimise, purustamise, rüvetamise või muul viisil teotamise, samuti riigihümni teotamise eest karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.

KU Päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap