AASTA SEKSUAALTERVISE EDENDAJA ON MERILIN MANDEL

Merilin Mandel ja Jaana Below. Foto: MTÜ Eesti Seksuaaltervise Liit

Eesti Seksuaaltervise Liidu liikmed vailisid 2020. aasta seksuaaltervise edendajaks Instagrami konto @jesslapsed looja ja vedaja Merilin Mandeli. Auhinnaga soovitakse tunnustada inimest, kes on Eestis seksuaaltervise valdkonnas eriliselt silma paistnud, kes on oma eeskujuga innustanud teisi, mõjutades sellega positiivselt kõikide inimeste elu.

Merilin Mandel. Foto: MTÜ Eesti Seksuaaltervise Liit

Doktor Jaana Below, Eesti Seksuaaltervise Liidu president: „Merilini Jess, lapsed! konto on lühikese ajaga jõudnud väga paljude jälgijateni. Oma kontol jagab ta näpunäiteid lapsevanemlusest, vaimsest tervisest, seksuaalkasvatusest, nõusolekust, paarisuhetest ja paljust-paljust muust, aga teeb seda suurepäraselt hinnanguvabalt ja huumoriga. Kuigi kõik kontol käsitletavad teemad ei puutu just otseselt seksuaaltervise valdkonda, on see just suurepärane näide sellest, kuidas võib välja näha holistiline seksuaalkasvatus ja -haridus ehk sõna otseses mõttes väärtuskasvatus.“

„Ma usun, et Jess, lapsed! konto on pannud nii mõnedki lapsevanemad (ja mitte ainult) rohkem mõtlema nõusolekule, kehalisele autonoomiale, vaimse tervise väärtustamisele, piiride seadmisele ja nende austamisele ning kui oluline on seksuaalsuse teemadel rääkimine juba lapseeas,“ jätkas Below.

Auhind, klaasikunstnik Kateriin Rikkeni autoritöö, anti üle Eesti Seksuaaltervise Liidu nõustajate suvekoolis Valkla Puhkekeskuses.

Merilin Mandel:

“See on tohutult sümpaatne ja elevusttekitav tunnustus! Laste heaolust lähtuv kasvatus ongi tervikliku seksuaalkasvatusega igati läbi põimitud, mistõttu ei saaks lastega kokkupuutuvaid inimesi nõustades ja toetades seda kuidagi kõrvale lükata. Ka täiskasvanute endi kogetud seksuaalkasvatus mõjutab otseselt seda, kui turvaline ja toetav on laste kasvukeskkond, ja mul on kirjeldamatult rõõmus meel, et minu tegevus on aidanud ka täiskasvanutes peituvaid mõtte- ja käitumismustreid ümber sättida. Kannan seda uut tiitlit uhkusega ja teen selle valguses ka pimedal talvel oma tööd samas tempos edasi! Aitäh!“

Eesti Seksuaaltervise Liit on valinud seksuaaltervise edendajat alates 2017. aastast. Auhinna nominente saavad esitada kõik liidu liikmed. Liidu liikmed valivad laureaadi aastakoosolekul.

2017. aasta laureaat oli Risti Koguduse õpetaja Annika Laats,
2018. aasta laureaat oli Lastemaja juht Anna Frank-Viron,
2019. aasta laureaat oli sotsiaalminister Tanel Kiik.

Mittetulundusühing Eesti Seksuaaltervise Liit on seksuaal- ja reproduktiivtervise ja -õiguste eestkosteorganisatsioon, mis seisab hea selle eest, et kõigile, sõltumata soost, vanusest, seksuaalsest orientatsioonist või rassist, oleksid tagatud inim- ja seksuaalõigused.

KU päevatoimetaja