TÄNA 180 AASTAT TAGASI PETERBURI JAANI KOGUDUSE AJALOOS

Peterburi Teataja, juuni 2022. Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Peterburi Teataja käesoleva aasta juuni numbris kirjutab lehe toimetaja Jüri Trei viitega V. Mahtina „Eesti Jaani kirik Peterburis” andmetele, et 1842. aasta mais otsustasid eestlased eralduda saksa kogudusest ja moodustada iseseisva koguduse.

„Kindralkonsistoorium kinnitas 28. juulil eestlaste palve ja kogudusele Jaani koguduse nimi anda. Peterburis paikneva Eesti garnisoni ohvitserid pöördusid arhitekti Vladimir Sreiberi poole, et tellida uuele renditud majale Drovjanõi tänaval projekt, mis sobiks uuele kogudusele jumalateenistuste läbiviimiseks. Seetõttu toimusid esimesel aastal – 23. augustist 1842 kuni 9. maini 1943 – eestikeelsed jumalateenistused rootslaste Püha Catharina kirikus.” Seega eestlaste oma Jaani koguduse nime all esimene eestikeelne jumalateenistus 1842. aasta 23. augustil.

KU päevatoimetaja