BALTI KETI TEATEJOOKSUS EESTLASED EI OSALENUD

Vidmantas Dobrovolskas kingib Riigikogu esimehele Jüri Ratasele jooksu särgi; Hermese jooksuklubi liige Vello Reesaar ühines teatejooksjatega Tõnismäel, et läbida koos viimane kilomeeter. Fotod: Heino Laiapea

Heino Laiapea. Foto erakogust

Külauudiste kirjasaatja Heino Laiapea käis 21. augusti õhtul Toompeal Balti keti teatejooksjaid kohtamas.

Leedu amatöörjooksjate liit korraldas 31. Balti keti kolmepäevase teatejooksu Vilnius-Riia-Tallinn, milles osales 33 Leedu ja kuus Läti jooksjat ning seltskond ratastoolis liikunud puuetega inimesi. Üle 600 kilomeetri pikkuse jooksu lõpetajad jõudsid Riigikogu esisele platsile 21. augusti õhtul täpselt kell 18.

Teatejooksjad teel Toompeale. Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Esmakordselt jooksu ajaloos tuli jooksjaid tervitama Riigikogu esimees Jüri Ratas ja riigikantselei presssiteenistuse töötajad, kes korraldasid ühispildistamise. Jooksuklubi Hermes on sellel jooksul osalenud kahel aastal. Hermese liikmed Jaan Vehlmann ja Vello Reesaar olid seekord vastuvõtjate hulgas, kusjuures Vello Reesaar ühines jooksjatega Tõnismäel ja pälvis korraldajatelt osavõtumedali.

Riigikogu esimees Jüri Ratas tervitab jooksjaid. Paremal Leedu meeskonna juht Vidmantas Dobrovolskas. Foto: Erik Peinar / Riigikogu

„Miks Eesti jooksjad ei osale,” uuris Jüri Ratas Hermese klubi liikmetelt. „Üks põhjus on rahapuudus ja meil pole sellist tugevat organisatsiooni nagu Leedu jooksuharrastajatel,“ selgitas Jaan Vehlmann.

Jüri Ratas soovitas Jaan Vehlmannil Hermese klubi ja ESL Jõudiga saata ühiskiri Riigikogule järgmisel aastal osalemise toetuse taotlemiseks

Leedus toetab ka riik Balti keti meenutamisesk korraldatavat jooksu. Igal aastal on jooksjatel spetsiaalselt kujundatud riietus. Jooksjaid tervitavad teekonnal Leedu omavalitsuste juhid ja spordiinimesed. Hulgaliselt on saatmas kohalikud jooksjad ja jalgratturid. Eestis teatejooksjad sellist toetust ei tunne. Nädala eest saadeti Pärnu, Rapla ja Harju omavalitsustele ning spordiliitudele kiri jooksugraafiku ja Eestis teatejooksjatega ühinemise võimaluse kohta. Kolmest maakonnast vastas üksnes Pärnumaa Spordiliidu tegevjuht Kaisa Kirikal selgitusega, et kahjuks sellel aastal ei jõua, kuid järgmisel aastal kindlasti kui teave varakult ära saadetakse. Vidmantas Dobrovolskas ütles, et igal aastal on saadetud Eesti saatkonda osalemise kutse, kuid see info pole edasi võimalike osalejateni jõudnud.

Tervitused Toompea platsil. Foto: Erik Peinar / Riigikogu

Riigikogu esimees Jüri Ratas soovitas Jaan Vehlmannil Hermese klubi ja ESL Jõudiga saata ühiskiri Riigikogule järgmisel aastal osalemise toetuse taotlemiseks. Kui Eestist sõidaks järgmisel aastal Vilniusesse 10 sellist jooksjat, kes suudavad igal päeval läbida vähemalt kaks 10 kilomeetri pikkust etappi, peaks igal kilomeetril Vilnius-Tallinn teekonnal olema üks eestlane lippu hoidmas. Lisaks on Eestimaa pinnal vaja kolme maakonna jooksjaid, kes saadavad teatetoojaid.


Riigikogu eisimees Jüri Ratas tervitab üht staažikamat Leedu jooksjat. Jutujärge oootavad Hermese jooksuklubi liikmed Jaan Vehlmann ja Vello Reesaar, et selgitada eestlaste osalemist. Hetke jäädvustab HeinoLaiapea. Foto: Albert Truuväärt / ajaleht Pealinn

On mille üle spordijuhtidel ja omavalitsustel mõelda. Kui Balti keti teatejooks saab varakult võistluskalendrisse teiste traditsiooniliste ürituste kõrvale, on ka jooksuhuvilistel info varnast võtta.