ARVAMUSFESTIVAL TÕI PAIDESSE PEA 9000 ARUTLEJAT

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad Paide kümnendal Arvamusfestivalil. Foto: Maika Safin

12. ja 13. augustil toimus kümnes Arvamusfestival, kus leidis aset üle 150 arutelu, kõne ja töötoa. Populaarseimad teemad olid tervis, energiakriis ja julgeolek.

Erakordselt kuum suveilm arutlejaid ei heidutanud ja huvilisi jagus kõigile 19 teemaalale.” Tänavune festival oli üle kahe aasta esimene, kus koroona tõttu mingeid osalemise piiranguid ei olnud ning arutlema said tulla absoluutselt kõik, kes soovisid. Suur rõõm oli näha festivali selle pandeemiaeelses suuruses ning tähistada meie kümnendat sünnipäeva koos kõigi sõprade, külastajate ja partneritega,” kommenteeris Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammist.

Kui koroonast on viimaste aastate jooksul räägitud peaaegu igapäevaselt, siis Arvamusfestivalil oli tervisega seotud teemade ulatus oluliselt laiem – kahe päeva jooksul toimus lausa kolm tervisega seotud aruteluala. “Eriline külastajatemagnet oli vaimse tervise ala, kus räägiti nii ületöötamisest, meeste vaimsest tervisest kui ka sellest, kuidas toetada inimesi, kes on oma lähedase kaotanud suitsiidile. Tore oli näha, et vaimse tervise teemad ei ole enam tabu ning inimesed tahavad ja oskavad sellest ausalt ja avatult rääkida. Lisaks oli suur huvi psühhodiagnostika ala vastu, kus soovijad said teha teste, mille abil oma vaimset tervist hinnata – spetsialistide nappuse tingimustes oli see väga tänuväärne, et vaimse tervise õed, psühholoogid ja psühhiaatrid sellist võimalust kõigile tasuta pakkusid,” ütles Tammist.

Vaimne tervis tuli jutuks ka festivali esimese päeva lõpuarutelus “Noored, hirmud, tulevik”, kus President Alar Karis, psühholoogiateadlane Andero Uusberg ja noored, kes on gümnaasiumi lõpetanud või lõpetamas, rääkisid hirmudest, mida tunneb põlvkond, kes asub tegema elus olulisi valikuid, kui samal ajal on kerkinud karm mure majanduse, julgeoleku, tervise ja elukeskkonna pärast.

Koroonast aga festival siiski täielikult mõjutamata ei jäänud. Arutelude programmi lõpetas traditsiooniliselt erakonna esimeeste väitlus. Paraku andis peaminister Kaja Kallas mõned päevad enne festivali positiivse koroonatesti, nii et teda tuli erandkorras asendama erakonnakaaslane Jürgen Ligi. “Debatt oli sellest hoolimata huvitav ning selgeks said tehtud kõigi parlamendierakondade esindajate seisukohad nii Narva tanki teisaldamise, Eesti julgeoleku tagamise kui ka inflatsiooniga hakkamasaamise võimaluste osas. Meeldejääv oli ka see, kuidas pikkade ja ümarate sõnavõttude poolest tuntud Jüri Ratas suutis Keskerakonna kongressilt Paidesse kiirustades ja arutelule ligi tund aega hilinedes kõigil neil teemadel loetud minutite jooksul selged seisukohad esitada,” rääkis Tammist.

Lisaks menukale arutelude programmile toimus Arvamusfestivali ajal erakordselt palju viljesündmusi. “Mõlemad festivalipäevad pakkusid huvilistele võimalust osaleda nii kunstinäitustel, kontsertidel, kinoseanssidel, teatrietendustel kui ka ajalootuuridel. Kõige erilisem oli minu hinnangul festivali õhtuprogramm, mis tõi Paide keskväljakule kokku tuhandeid inimesi, kes ühes taktis jalga keerutasid, Arvamusfestivalile sünnipäevalaulu laulsid ning meeleolukat kontserti nautisid,” kommenteeris Tammist.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

ARVAMUSFESTIVAL LÄHEB KÄIMA SUUREJOONELISTE SÜNDMUSTEGA