ARVAMUSFESTIVAL LÄHEB KÄIMA SUUREJOONELISTE SÜNDMUSTEGA

Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad Paide X Arvamusfestivalil.
Foto: Maika Safin

Täna algab kümnes Arvamusfestival, kus toimub 19 eriilmelist aruteluala rohkem kui 140 aruteluga. Arutelude programmi täiendavad mitmekesised töötoad ning tõsisele mõttetööle pakuvad vaheldust tipptasemel teatri-, kino- ja muusikaelamused.

12.–13. augustil toimuva Arvamusfestivali kavas on tänavu arutelusid väga erinevatel teemadel alates riigi julgeolekust kuni tuleviku elukeskkonnani. Uuendusena on kavas kõnede ala, kus kaheksa erakonna esindajad peavad kümneminutilise kõne sellest, milline on nende erakonna nägemus Eesti tulevikust. „Tahame edaspidi festivalile tuua üha rohkem erinevaid uudseid formaate ning tänavu katsetame, kuidas töötavad poliitilised kõned – kas need on kuulajatele põnevad jälgida ja pakuvad uut väärtust,“ rääkis Arvamusfestivali eestvedaja Kaspar Tammist.

Päästeamet aga pakub võimalust vestelda elanikkonnakaitse ekspertidega ning saada praktilisi nõuandeid erinevateks kriisideks valmistumise

Lisaks aruteludele toimub suur hulk kasulikke ja põnevaid töötubasid. Muuhulgas pakutakse töötubade programmis võimalust harjutada kuulamisoskuseid või osaleda muusikalisel teraapiarännakul. Tööalase arutelukultuuri konsultatsioonitelki on oodatud kõik huvilised koos tööalaste muredega, mida õigete suhtlemistehnikatega lahendada saab, Päästeamet aga pakub võimalust vestelda elanikkonnakaitse ekspertidega ning saada praktilisi nõuandeid erinevateks kriisideks valmistumisel. Lisaks on festivalil psühhodiagnostika ala, kus kõik soovijad saavad enesekohaste testidega hinnata oma psüühika toimimist – testitulemusi aitavad lahti mõtestada vaimse tervise õed ja psühholoogid, kes jagavad ka individuaalseid soovitusi.

Juubeli puhul on festivali kavas ka eriti rikkalik viljekava. „Kaasa teevad DJ NOËP, Estonian Dream Big Band, Lonitseera ja Paide Teater, come-backi teeb legendaarne tantsulaager. Paide Kinos linastuvad nii rahvusvahelised kui kodumaised väärtfilmid. Põnevusega oodatakse Ründo Mültsi müstilist öörannakut ning Twitterist tuttava Keskaja Inimese ajalootuure,“ kommenteeris Tammist.

Kohale on tuldud Eestima väga erinevatest paikadest. Näiteks Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikooli kuulajad on õppepäeva raames külastanud seda festivali kõigil kordadel, ka nüüdsel kümnendal korra.

KU päevatoimetajad