TÖÖVÕIMETUSLEHTI VÄLJASTAVAD NÜÜDSEST KA ÕED

Illustreeriv pilt. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tervise- ja tööminister Peep Peterson allkirjastas määruse muudatused, millega antakse töövõimetuslehtede avamise ja lõpetamise õigus ka õdedele.

Patsientide jaoks muutub töövõimetuslehtede võtmine sellega edaspidi paindlikumaks. Lisaks aitab muudatus vabastada perearstide aega arstitöö jaoks ning parandada seeläbi perearstiabi kättesaadavust.

Määruse jõustumisega muutub töövõimetuslehtede avamine ja lõpetamine lihtsamaks ning töövõimetuslehti saab edaspidi avada ja lõpetada ka sidevahendite teel. Samuti on töövõimetuslehe avajal edaspidi võimalik lisada töövõimetulehe eeldatav lõppemise kuupäev. Paljude haiguste puhul on võimalik ette prognoosida, millal inimene terveneb ning on võimeline tööle naasma. Kui inimene on prognoositud kuupäevaks tervenenud, pole tal vaja eraldi enam perearsti või pereõe vastuvõtule pöörduda ja tema töövõimetusleht lõpeb tulevikus automaatselt märgitud kuupäeval.

Perearstiabi kättesaadavuse parandamiseks võttis Riigikogu 1. juunil vastu tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatused, mille üheks osaks oli õdede õiguste laiendamine. Olulise muudatusena said õed õiguse avada töövõimetuslehti. Samuti laiendati piiratud ulatuses retseptiravimite väljastamise õigusi lisaks pereõdedele ka eriõdedele.

Töövõimetuslehtede väljastamisega seotud muudatused jõustuvad tagasiulatuvalt alates 1. juulist 2022.

Eesti Õdede Liidu asepresidendi Gerli Liiveti sõnul on õed seda muudatust pikalt oodanud. „Olukord muutub nüüd paindlikumaks eelkõige patsiendi jaoks ning aitab kaasa mõistlikule töökorraldusele.“

„Mul on hea meel, et õdedel kui kõrgelt haritud ning laialdase iseseisva kliinilise töö kogemusega spetsialistidel on nüüdseks lisaks pädevusele ka seadusandlik luba lühiaegse töövõimetuse korral patsiendiga algusest lõpuni ise tegeleda, arsti vaid vajadusel kaasates,“ kommenteeris Eesti Perearstide Seltsi juht dr Le Vallikivi.

KU päevatoimetaja