ONLINE MEELELAHUTUSVÕIMALUSED EESTIS

Sisuturundus

Juhul kui ilm ei soosi ajaveetmist väljas, tuleb leida piisavalt tegevust toas. Internetile ligipääs teeb aga vaba aja veetmise veebis imeliselt lihtsaks.

Tänapäeval veedavad enamus inimesed oma vaba aja sotsiaalmeedia lehtedel või mänge mängides. Ettevõtlikumad keskenduvad sel puhul oma brändi arendamisele ning turundusele, et kiirendada oma ettevõtte või hobi mitmekesistumist. Veebis leidub tuhandeid hariva eesmärgiga seotud saite, millelt võib leida nii abivahendeid kui väärtuslikke abinõusid enda harimiseks erinevates valdkondades. Eriti soosivad on need loova elustiiliga inimestele.

Online meelelahutusvõimalused jagunevad:

Mängud

Sotsiaalmeedia

Õpetlikud saidid

Tee ise-teemalised veebilehed

Muusika

Film

Kunst

Raamatud

Audio

Kokandus

VR

Kasiino (‘casino’ temaatika eesti ja välismaised saidid)

Kõige enam külastatavad online meelelahutus sotsiaalmeedia saidid Eestis on Facebook, Instagram, Pintrest, TikTok, Snapchat ja Twitter. Üha enam kasutavad ettevõtted oma firma teenuste ja pakkumiste reklaamimiseks Facebooki ja Instagrami reklaame, sest kuna enamus tarbijaid külastab regulaarselt just neid rakendusi, panustatakse reklaamiga seotud kulud just neisse portaalidesse.

Kuid lisaks eelnevalt ülal mainitud võimalustele leidub ka Eestis ligipääs rahvusvahelistele saitidele, millest paljud veel siiani kuulnud ei ole:

Wattpad tegemist on ülemaailmse kirjandusportaaliga, kuhu on kõigil võimalik üles laadida enda kirjutusi. Lisaks novellidele, romaanidele saab Wattpadis lugeda ka poeetilisi kirjatükke ning luuletusi. Kuni 2020nda aastani oli kõigil võimalik raamatuid lugeda tasuta, kuid seejärel hakati pakkuma eriti populaarsete lugude autoritele tasulise ligipääsu võimalusi. See andis võimaluse vilunud kirjanikel oma tekste müüa. Eestlased on aktiivsed Wattpadi liikmed ning korraldavad ka riigisiseseid võistlusi. Enne Covid pandeemia puhkemist lõid aktiivsemad liikmed ka üritusi, kus kõigil Wattpadi eestlastest liikmetel oli võimalik koos kohtuda. Wattpadi platform on alati soovinud toetada oma kirjanikke ning võimaldanud teha ka koostööd teiste ettevõtetega. Paljud välismaa kirjastajad hoiavad oma silma peal enim loetud lugudel ning sobivate lugude korral soovitakse ka nende lugusid raamatuna kirjastada. Eestis pakub 2020ndast aastast uuenduslikku kirjandusega seotud teenuseid ning raamatute allalaadimise ja lugemise võimalust www.libry.ee, mille eesmärgiks on pakkuda hariduslikku materjali.

Audioraamatud on ideaalne võimalus oma vaba aja veetmiseks. Tegemist on meelelahutusvõimalusega, mida saab endaga kaasas kanda. Audioraamatuid on võimalik allalaadida või kuulata otse portaalist. Rahvusvaheliselt tuntuim on Audible, kes pakub nii tasuta kui tasulist kuulamise teenust. Audible liikmena tuleks valida tasuline liitumine (kuupõhine makse), mis pakub nii credit punktide teenimist ning ligipääsu miljonitele audioraamatutele. Kasutajale on ligipääs ka pea miljonile podcastile. Parimat valikut Eestis pakub Elisa audioraamatute platform, mis pakub üle 4000 erineva kaasaegse kui ka klassikalist kirjandust. Lisaks raamatutele on võimalik online-s kuulata ka ajakirjandust.

Soundtrap – iga noor muusik unistab muusika loomisest ning selle publitseerimisest, kuid ilma pille ostmata ei saa alati luua just seda žanri, mida ta soovib. Et parimad palad ei jääks salvestamata, võiks appi võtta veebipõhised stuudiorakendused. Soundtrap on üheks parimaks ning mitmekülgsemaks vaid veebis põhinevaks muusikastuudioks, mis pakub nii salvestus kui ka toimetusvõimalust. Audio salvestamiseks piisab heast mikrofonist ning algsetest teadmistest muusikast. Lugu on võimalik lihtsalt kokku panna ning ka alla laadida. Näidiste kasutamine oma loos on samuti võimalik, kuid sel puhul tuleks olla ka veidi ettevaatlik. Audiomaastikul teostatakse iga päev kontrolle, mille järel eemaldatakse turult copy-paste stiilis loodud lugusid. Plagiaadid on rangelt keelatud ning ka nende tootmine karistatav.