PIIRIPEALNE MOOSTE ELOHELÜ ALGAB TÄNA

Rootoro foto

15.–16. juulil tasub suund Moostesse võtta: Eesti rahvamuusikatöötluste festivali Mooste Elohelü kava on tänavu iseäranis kirev, mõis rahvale valla ja tegutsemist jätkub kogu perele hommikust ööni.

„Enam kui 25 bändi vallutavad mõisa. Laul ja pilliviisid hommikust ööni. Rõõmus seltskond ja hea söök,“ võtab festivali projektijuht Liivi Tamm sündmuse kokku. „Jämmime, võtame ette öömatka, ootame noori muusikuid töötubadesse, kutsume esinema armastatud ansamblid, tunneme rõõmu jällenägemisest.“

Festivali teema on seekord „Piiri peal“: Vana-Võromaa piirid, piirid meis eneses, maailm tänases piiripealses hetkes ja muusika, kus piire polegi. Teemat avavad nii jututoad, päevajuhid kui ka muusikud.

Kirev programm – RO:TOROst VHK orkestrini

Programmist leiab igaüks oma: on koorilaulu ja on klassikat, on rokki ja on puhkpilli, on harfi ja on lõõtsa: „VHK orkester astub üle koos Mari Jürjensiga. RO:TORO esitab „Vana kulda“ koosseisus Cätlin Mägi, Sandra Vabarna, Marko Mägi, Silver Sepp ning Marek Talts. Mõistagi saab ka tantsida – kohal on ansambel Tuulelõõtsutajad. Reedese festivalipäeva lõpetab öine matk Mooste au ja südametunnistuse – Ülo Needo – eestvedamisel, ja need, kes ikka veel jaksavad, saavad osaleda öisel ühisel musitseerimisel nii, kuis näpud võtavad.

Laupäeval vallutab muusika Mooste mõisa maad ja majad

Uudistajaid oodatakse Mooste mõisa aita, Vanaajamajja, Veskiteatrisse, Folgikotta, Viinavabrikusse, Mooste Rahvamuusikakooli ja loomulikult Mooste Folgikotta.

„Tahame avada igal aastal Moostes mõne uue saali. Seekord on päevakontsertide suurim lava end üles seadnud Vanaajamaja valdustesse,“ räägib Liivi Tamm. „Päevaprogrammi kontserdid algavad hommikul ja vältavad õhtuni, mil algab festivali peasündmus – suur võistluskontsert Mooste Folgikojas.“

Võistluskontsert on formaat, mille sarnast Eestis teist ei ole. Tänavu astuvad võistlustulle tosin muusikalist kooslust, et selgitada välja parim rahvamuusikatöötlus, mis pälvib festivali Grand Prix ja 2000-eurose auhinna.

Sel aastal oodatakse võistlejatelt nägemust Räpina kihelkonnast kirja pandud loost „Küläkene väikokõnõ”. Lisaks tuleb esitada vabalt valitud eesti rahvaviisi töötlus – regilaul, uuem riimiline rahvalaul, tantsulugu või pilliviis. Žanrilisi piiranguid ei seata, esinejate fantaasialend ning ootamatud kooslused pakuvad alati elamuse. Võistluskontserti hindab professionaalne žürii koosseisus: Tõnu Kõrvits, Ivo Lille, Taive Särg, Olav Ehala ja eesti esimene lõõtspillimängijast muusikadoktor Juhan Uppin.

Tänavu astuvad võistlustulle ansamblid Antsud, O´Reel, Cú, Tradimus, 6hunesseq, Küi, Cätlin Mägi & TÜ VKA torupilliõpilased, duo Viik, Olõng, Trad.Kvintessents, The Tomahawck Brothers ja Mälutagune.

KU päevatoimetaja