VÕIDUPARAAD KURESSAARES

Fotogalerii

Kuressaares toimuvat Kaitseliidu võidupüha paraadi vaatav rahvas, keda oli Saaremaa suurust arvestades meeletult suur hulk. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänavu tähistas Kaitseliit võidupüha paraadi Kuressaare Keskväljakul, kus Eesti ja välismaiste osalejate arv küündis 750 inimeseni. Pealtvaatajte hulk oli loendamatu ja muljetavaldav.

Keskväljakule rivistusid kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, kodutütred ja noorkotkad; lisaks politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti esindatus. Välisriikidest asusisd paraadil oma kohtadele liputoimkonnad Soomest, Leedust, Poolast, Ameerika Ühendriikidest ja Tapal paiknevasse liitlaste lahingugruppi panustanud Prantsusmaa, Ühendkuningriigid, Taani. Lõunanaabrid Lätist olid väljas ühe rühmaga.

Meeleolu lisasisd ja täpse marsirütmi lõid kolm orkestrit: sõjamuuseumi sõjaväeorkester, Kaitseliidu Tallinna maleva orkester ja Pärnumaa maleva orkester. Neist Pärnumaa orkester mängis Kaido Kivi dirigeerimisel hommikul ka Vabadussõja mälestussamba juures toimunud mälestustule ja muinastule võidutuleks ühendamise tseremoonial. Pärnumaale langes au sedakorda viimasena paraadilt lahkuda. Samuti nägi paraadil Kaitseliidu Sakala maleva torupilliüksust, aga ka tehnikat.

iha võõra maa järele pole Venemaa juhtide peadest kuhugi kadunud

Võidupüha kõnes lausus Kaitseliidu ülem brigaadikindral Riho Ühtegi, et iha võõra maa järele pole Venemaa juhtide peadest kuhugi kadunud.

„24. veebruari hommikul, kui kaitseväe üksused marssisid vabariigi aastapäeva paraadil, varjutas meie pidupäeva meeleolu teadmine, et samal hommikul ründasid Vene väed oma naaberriiki Ukrainat,” meenutas Ühtegi võidupüha 103. aastapäeval, et Euroopas jätkub täiemõõduline sõda juba 119-ndat päeva.

Põhimõtteliselt võinuks tema hinnangul olla rünnaku sihtmärgiks mistahes muu Venemaaga piirnev riik. „Jah, me oleme teinud õigeid otsuseid ning NATO liikmelisus annab meile julgeolekugarantiisid, kuid hulluse vastu ei aita ükski garantii.”

Siis toimub presidendilt saadud tule jagamine juba kolmekümnendat korda

Traditsiooniliselt andis Vabariigi President paraadil üle võidutule, mille sedakorda viisid edasi oma kodumaakondadesse kodutütred. Võidutuli läideti paraadipäeva hommikul mälestustule ja muinastule ühendamisel Vabadussõja mälestussamba juures.

Mälestustuli, mis saadeti eelmise päeva õhtupoolikul Pärnu Iseseisvuse väljakult Laidoneri seltsi noorte liikmetega teele paraadilinna, saabus Kuressaares võidutuleks muudetuna tagasi Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juurde. Pärnusse tuletoojad olid kodutütred Aina Tarvis ja Ketlin Hermann.

Järgmine võidupüha paraad viiakse läbi Viljandis. Siis toimub presidendilt saadud tule jagamine juba kolmekümnendat korda.

Urmas Saard